Директорът на руската компания Yandex е изправен пред съд по обвинение в „ЛГБТ пропаганда“

Главният изпълнителен директор на интернет компанията Yandex, е изправен пред руски съд за предполагаеми престъпления по така наречения закон за „ЛГБТ пропагандаta„. Това стана от съобщение на уебсайта на съда в сряда.

Заповедта за повдигане на обвинение срещу Артьом Савиновски, за която не е посочена дата на изслушване, идва ден след като съдът наложи глоба от 1 млн. рубли (около 20 000 лева) на онлайн база данни за филми, наречена Kinopoisk, собственост на Yandex, съгласно същия закон.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

От Yandex съобщиха за Ройтерс, че делото срещу Савиновски, който е и главен изпълнителен директор на Kinopoisk, е свързано с глобата от вторник заради „неправилно етикетиране на ЛГБТ филми„.

Делото на Савиновски е административно, а не наказателно, което означава, че е свързано с нарушения на закони, които не причиняват значителни вреди или обществена опасност. Yandex заяви, че ще обжалва всяко съдебно решение срещу своя главен изпълнителен директор.

Русия засилва репресиите си срещу правата на ЛГБТИ+ хората, които президентът Владимир Путин се опитва да представи като „доказателство за морален упадък в западните страни„, от който Русия „трябва да бъде предпазена„.

Напомняме, че през декември миналата година Путин подписа закон, който разширява ограниченията за популяризиране на това, което нарича „ЛГБТ пропаганда„, като на практика забранява всякакво публично изразяване на поведението или начина на живот, свързани с ЛГБТИ+ общността на територията на Русия.