Великден е много по-гей, отколкото предполагате

На пръв поглед, във Великден няма нищо куиър. Това е важен религиозен празник, а много от религиозните хора не са особено мили към ЛГБТ общността. Въпреки това, съществуват няколко безспорни куиър аспекта във Великден, а гей хората определено са направили празника още по-цветен през модерните времена.

Великден отчасти е празник на секса:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Някои хора твърдят, че името Великден (на английски Easter) идва от Ищар – акадската богиня на секса и плодородието. Според тях, заекът и яйцето не са случайни символи и са свързани с това. Разбира се, тези предположения не са верни. Великден, обаче, е доказана адаптация на езически празненства, отбелязващи началото на пролетта и празнуващи сексуалния акт. И до ден днешен „пробуждането на пролетта“ често се използва като метафора за възбудата и сексуалното желание при младите хора. Разбира се, това включва и гей хората.

Исус е бил… доста гей:

Великден отбелязва възкръсването на Исус, а той е бил мъж, който прекарвал времето си, заобиколен от 12 мъже, които буквално го обичали и почитали. Юда дори го целунал преди смъртта му. Исус казал на последователите си да напуснат съпругите си. Според пасаж Luke 14:26, той им казал: „Ако някой идва при Мене и не се откъсне от семейството си, той не може да бъде мой ученик. Трябва да ме обича повече от баща си и майка си, жена си и децата си, братята и сестрите си, та дори и от живота си.“

Пасхата символизира свободата, към която се стремят преследваните:

Еврейският празник Пасха (или Песах) често се застъпва с Великден. Той празнува освобождаването на евреите от робството на древните египтяни. Освободителят е Бог, разбира се. Много от ЛГБТ евреите днес разпознават Пасха като празник на борбата, която те все още водят срещу дискриминацията, социалното потисничество и стигмата.

Великденският гей парад в Ню Орлийнс

Гей хората правят Великден все по-куиър с всяка следваща година:

Още преди някои западни църкви да започнат да допускат открити ЛГБТ хора на великденските служби, гей хората са направили празника по-цветен и толерантен със свои собствени празненства и традиции. Сан Франциско организира всяка година конкурс за „най-красив hunky Исус“ в парка Долорес, който се води от драг кралица. Ню Орлийнс организира ежегоден великденски гей парад, на който ЛГБТ хората носят заешки уши и огромни шапки. Преди години Барак Обама покани гей владика и еднополови двойки на великденското празненство в Белия Дом.

Консервативните християни използват празника, за да нанесат поредния удар върху гей хората:

Както знаем, всеки ден е празник за мразене на гей хората. През 2016 президентът на анти-гей организацията „National Organization against Marriage“ Браян Браун обяви война на великденския заек, защото „той развращавал Великден, така както гейовете развращавали институцията на брака“. Според Браун, „духовното възхищение от жертвата на Исус с времето се е заменило с шоколадови бонбонки, желирани зайчета и брокат.“ За негово разочарование, Великден си е бил винаги много гей, както доказахме.

Затова грабвайте броката и бонбонките, боядисайте яйцата с цветовете на дъгата и се заобиколете с любимите си хора!