8 антични богове, известни с хомосексуалните си влечения

Толерантността и приемането на ЛГБТ+ хората често се смята за знак за развитието на цивилизацията. Обръщайки поглед назад към гръцката митология, обаче, откриваме такова приемане на хомосексуалността, на което всяка една от днешните религии може да завиди. Представяме ви 8 гръцки богове, които доказват, че гей културата не е модерна измислица:

Ахил:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Гръцкият герой Ахил е известен най-вече със слабата си пета, но още по-интересната му слабост е тази към щитоносеца Патрокъл. Макар и Омир да не описва директно гей отношенията между двамата, много учени разчитат романтичните взаимотношения между двамата, тъй като единствено Патрокъл успява да извлече състрадателни емоции от Ахил. Непотвърдената любовна връзка на двамата е развита в страхотния съвременен роман на Маделин Милър „Песен за Ахил“.

Зевс:

Зевс похищава младия красавец Ганимед и го отвежда на Олимп, където го превръща във виночерпец на боговете и свой любимец. Връзката между двамата се превръщат в основата на практиката на гръцките зрели мъже да поддържат еротични афери с подрастващи момчета и слуги. Името „Ганимед“ се е превърнало и в название с преносна употреба днес, като с него се назовава красиво момче, обикновено на юношеска възраст, което разпалва хомосексуална страст у мъжете.

Нарцис:

Красивият Нарцис прекарал последните дни от живота си, втренчен в собственото си отражение, но първият мъж, в който се влюбил бил друг. Известен мит от района на Беотия разказва за връзката на Нарцис със скромния Амейния. След като на Нарцис му омръзва от Амейния, той му изпраща меч в знак на раздяла. Амейния не успява да се преживее отхвърлянето и се самоубива на прага на Нарцис.

Аполон:

Богът на слънцето бил известен с либералните си виждания. Освен многобройните си афери с различни нимфи, той е бил любовник на македонския принц Хиацинт. Когато веднъж Аполон обучавал Хиацинт в хвърляне на диск,  другият му любител Зефир насочил хвърления от Аполон диск към главата на Хиацинт и го убил от ревност. От неговата кръв Аполон направил цветето хиацинт.

Хермес:

Син на Зевс и пратеник на боговете Хермес е известен с любовниците си от мъжки пол в много от митовете. Някои от тях загатват за романтична връзка с Персей, други разказват за особените му отношения с родоначалника на пасторалната поезия Дафнис, а трети твърдят, че Дафнис е негов син. Объркано, нали?

Пан:

Много митологични рисунки изобразяват аркадския бог и сатир Пан около Дафнис. В областта на скулптурата пък ще го откриете около мъже и жени, но винаги с еректирал пенис. Получовек. Полукозел. Бисексуален. Надарен.

Дионис:

Най-известен като бог на виното, Дионис е и бог на интерсекс и трансдженър хората. Сред мъжете любовници на Дионис са сатира Ампелос и красавеца Адонис. Веднъж Дионис се отправил на пътешествие до царството на Хадес, воден от овчаря Просимнус, който си пожелал Дионис да му се отблагодари като прави секс с него. След като бедния овчар умрял преди уговорката да бъде изпълнена, Дионис създал дървен фалос, с който изпълнил ритуално обещанието си. Много учени смятат тази история за доказателство за създаването на първото дилдо в историята.

Херакъл:

Лечителският-оракулски бог Херакъл е имал няколко компаньони от мъжки пол. Сред тях са Абдер, който откраднал конете на Диомед за Херкулес, но бил изяден от зверовете; оръженосеца Хилас, който бил отвлечен от нимфите в Мизия; и Йолай, който обгорил всеки врат на Лернейската Хидра, преди Херакъл да отсече главите ѝ.