ВАС отхвърли жалба срещу Волен Сидеров за дискриминация срещу ЛГБТИ общността

Върховният административен съд отхвърли жалба на Комисията за защита от дискриминация, с която националният орган по равенството настоява да не се произнася по жалба на активисти от Фондация Билитис, Младежка ЛГБТ организация „Действие“ и Фондация GLAS срещу Волен Сидеров и Областната избирателна комисия за София-град.

Жалбата се отнася за дискриминацията спрямо ЛГБТИ хората, осъществена от Сидеров с предизборното му обещание на местните избори през 2019 година да спре Sofia Pride, ако бъде избран за кмет – пряка дискриминация при упражняването на основното човешко и конституционно право на мирно събиране.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Активистът Радослав Стоянов коментира: „Сезирана за тази агитация, нарушаваща добрите нрави, ОИК отказва да се произнесе, защото не се намери компетентна да установява дискриминация. И препрати до ЦИК, СЕМ и КЗД. От ЦИК и СЕМ активност, колкото от умрял писмо. КЗД обаче по закон няма къде да бяга, та реши и тя да се намери некомпетентна. Защото не можела… да установява нарушения по Изборния кодекс! Това след ДВЕ писма с уточнения от мен какви са оплакванията ни по Закона за защита от дискриминация. Сега вече искаме ответници да бъдат както Сидеров, така и цялата общинска избирателна комисия.“

„Доколкото административно-наказателната отговорност е лична, както и предвид дадената в Изборния кодекс възможност когато член на комисията е против взетото решение да подписва протокола с особено мнение и писмено да излага мотивите си, следва, че индивидуална отговорност може да се ангажира от допринеслите за решението на колективния орган. Които са всички членове, в случая. След решението на ВАС от днес, с което се отхвърля жалбата на КЗД срещу определение на Административен съд София-град, връщащо ѝ преписката за произнасяне по същество, сега КЗД ще трябва да продължи производството, да събере становища от всички ответници и да ги призове на открито заседание. И ако вече се чудите дали не трябва и за ВМРО – БНД по повод парламентарните избори – бъдете търпеливи. Нужното е предприето и новини ще има скоро“, добавя Стоянов.