УЧЕНИ ОНЕВИНИХА МЪЖА, СОЧЕН ЗА ИЗТОЧНИК НА СПИН ЕПИДЕМИЯТА В САЩ

Един от най-демонизираните пациенти в историята – Гетó Дугá (Gaetan Dugas) – бе окончателно оневинен от учени, които доказаха, че той няма участие в разпространението на ХИВ в САЩ. Това предаде BBC News.

Дуга е гей стюард от Канада, който е легендарен с прозвището „Пациент Нула“, дадено му заради предполагаемата му роля като първия човек, пренесъл ХИВ в САЩ. Ново изследване, публикувано в научния журнал Nature показва, че той е само един от хиляди инфектирани хора през 70-е години на миналия век.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Гето Дуга
Гето Дуга

СПИН започва да бъде разпознаван през 1981, когато гей мъже в Ню Йорк развиват необичайни симптоми. Но сега учените успели да проследят развитието на вируса още по-назад във времето, анализирайки кръвни проби от изследвания за хепатит през 70-е.

Екипът от Аризонския университет изследвал 2000 проби от Ню Йорк и Сан Франциско и събрал достатъчно информация, за да подреди пъзела. Д-р Майкъл Уороби казва: „Можем да определим точните дати на произхода на американската епидемия през 1970 или 1971.“ Неговият колега д-р Ричард Маккей добавя: „Гето Дуга е един от най-демонизираните пациенти в историята и един от дълга поредица индивиди и групи, наклеветени за това, че някак са спомогнали епидемията със зла умисъл.“

Дуга умира през 1984 от усложнения, свързани със СПИН.

Научните данни сочат, че ХИВ произхожда от град Киншаса в Демократична република Конго. Оттам вирусът се разпространява в карибските държави и в САЩ около 1970.

Д-р Уороби разказва: „Така както Киншаса е превратна точка в историята на епидемията, така Ню Йорк изглежда да е друга превратна точка, защото е изиграл ролята на разпределителен център, от който вирусът се е разпространил до западния бряг, а по-късно до западна Европа, Австралия, Япония, Южна Америка и всякакви други места.“