Трима мъже в полиаморна връзка бяха законно признати за татковци

Гей мъже в полиаморна връзка станаха първото семейство в Калифорния с трима законно признати бащи. Имената на Иан Йенкинс, Джереми Ходжс и Алан Мейфилд присъстват в акта за раждане на дете и така партньорите имат равни родителски права.

Четири години след като са получили разрешение от съда, те застават с лицата си пред медиите и споделят надеждата си, че и други ЛГБТ+ семейства ще се мотивират да се борят за правата си. Иан и Алан са били в 17-годишна връзка, когато се запознали с Джереми преди осем години. Заедно тримата имат две деца, заченати с помощта на приятелка, която дарила ембрионите си след ин витро фертилизация.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В интервю за австралийското телевизионно предаване „The Morning Show“ Иан, Джереми и Алан споделиха: „Най-голямото предизвикателство пред нас бяха правните неуредици. При сурогатно майчинство трябва да получиш документ за родителство от съда, в който да декларираш кои ще бъдат законните родители на детето. В началото не бяхме сигурни, дали ще разрешат и тримата да сме в акта за раждане. Това се превърна в събеден процес, в който трябваше да оспорим и спечелим правото си.“

Опитът на Иан, Джереми и Алан е знак за промяна в нагласите спрямо куиър семействата и полиаморните връзки. Миналата година в град Самървил бяха включени полиаморните връзки в закона за съвместно съжителство. Решението бе прието единодушно, а по време на обсъждане на наредбата член на съвета сподели, че познава „поне 20 полиаморни семейства“ в града.