Трансджендър жена стана вицепремиер на Белгия

Белгия избра транс активистката Петра де Сутер за вицепремиер. Тя е бивш евродепутат от партията на Зелените, член на Съвета на Европа и първия транс депутат в белгийския парламент. През цялата си кариера 57-годишната Петра се е борила за правата на жените, транс хората и ЛГБТ+ общността.

Новият вицепремиер на Белгия влиза в историята като най-високопоставения транс политик в Европа. Преди церемонията по полагане на клетва, Петра де Сутер сподели: „Изключително благодарна съм за доверието, което получих от моята партия. Сега ще направя всичко необходимо, за да дадем ново начало за страната ни и да осигурим ново бъдеще за всички белгийци.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Правителството на Белгия, което вчера положи клетва, бе съставено след преговори, завършили в края на септември и чието начало бе поставено след изборите през май миналата година. Кабинетът е съставен от коалиция от седем партии, без представителство на двете най-големи фламандски политически организации – умерените националисти от „Нов фламандски алианс“ и крайнодесните „Фламандски интерес“.