Тайвански съд взе решение в ползва на еднополова двойка по дело за осиновяване

Тайвански съд разреши на женен гей да осинови законно небиологично дете на съпруга си в исторически момент за цялата ЛБГТ общност. На 25 декември 2021 г. семейният съд одобри жалба, която позволява на еднополови двойки да осиновят дете. В случат единият партньор е искал да признае дете, което е било осиновено от съпруга му преди брака им. В решението на съда се казва, че това е в интерес на осиновеното дете.

Според Taipei Times това е първият случай, в който в Тайван на еднополова двойка е разрешено да осинови дете, с което никой от двамата няма биологична връзка. Въпреки че ЛГБТ активистите в Тайван приветстваха историческото съдебно решение, изглежда, че то не представлява общ прецедент за други гей двойки, които търсят подобен изход.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Ние ще продължим да се борим. Ключът е да се преразгледа законът„, споделя единият партньор по делото. „Ако нашето семейство иска да осинови друго дете, ще трябва ли отново да преминем през същия процес и да играем за това кой служител по съдебните дела ще получим? Или законът ще бъде променен, така че да не е толкова трудно за всички?

Въпреки че еднополовите бракове са законни в страната от 2019 г., еднополовите двойки все още се сблъскват с редица ограничения. Законът за прилагане на съдебното тълкуване на Юан № 748, законодателството, легализиращо гей браковете, не предлага разяснения относно осиновяването на деца от еднополови двойки, които не са кръвно свързани с нито един от родителите – вместо това се споменава само „генетичното дете на другата страна„.

Групата активисти, която е помогнала на Уанг и Чен в делото, заяви, че молбите за осиновяване на две други двойки са били отхвърлени, и призова за повече яснота относно правата на осиновяване в закона.