СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО СКЕЙТБОРД СЕ РАЗКРИ КАТО ГЕЙ МЪЖ (ВИДЕО)

 
Sofia Pride 2023
 

Легендарният скейтбордист Браян Андерсън, който през 1999 спечели Световното първенство по скейтбординг и престижната награда на Thrasher „Скейтбордист на годината“, се разкри като гей мъж.

Майсторът на дъската е герой на нов документален филм на VICE Sports, режисиран от скейт документалиста Джовани Реда. Реда разпитва Андерсън за преживяванията му от ранна възраст до решението да се разкрие публично.

Като дете, Андерсън е бил свидетел на хомофобен тормоз в училище и това го накарало да пази сексуалността си в тайна. „Да чувам ‘педал’ непрекъснато ме научи още от много ранна възраст, че е опасно да говоря за това,“ споделя той.

От 30-минутния филм става ясно, че Андерсън отдавна е открит пред част от колегите и приятелите си, но не е бил готов да влезе под светлината на прожекторите. Решението му все пак да го направи е смело и заслужава уважение, защото скейтбордингът – както повечето спортове – е изразено мъжкарско пространство. Разкриването на Андерсън пред широката публика е важен момент в историята на този спорт, защото нормализира хомосексуалността за идните поколения гей скейтбордисти, които не са и предполагали, че един от идолите им е като тях.

„Мисля си за това как се чувствах аз, когато бях по-млад – абсолютно ужасен. Много от тези хлапета нямат надежда. Да чуят, че съм преминал през всичко това и, че нещата са се подредили и се чувствам щастлив, свободен и без срам в тялото си… Да предам това послание е много важно за мен.“

Вижте интервюто по-долу:

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина