СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО СКЕЙТБОРД СЕ РАЗКРИ КАТО ГЕЙ МЪЖ (ВИДЕО)

Легендарният скейтбордист Браян Андерсън, който през 1999 спечели Световното първенство по скейтбординг и престижната награда на Thrasher „Скейтбордист на годината“, се разкри като гей мъж.

Майсторът на дъската е герой на нов документален филм на VICE Sports, режисиран от скейт документалиста Джовани Реда. Реда разпитва Андерсън за преживяванията му от ранна възраст до решението да се разкрие публично.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Като дете, Андерсън е бил свидетел на хомофобен тормоз в училище и това го накарало да пази сексуалността си в тайна. „Да чувам ‘педал’ непрекъснато ме научи още от много ранна възраст, че е опасно да говоря за това,“ споделя той.

От 30-минутния филм става ясно, че Андерсън отдавна е открит пред част от колегите и приятелите си, но не е бил готов да влезе под светлината на прожекторите. Решението му все пак да го направи е смело и заслужава уважение, защото скейтбордингът – както повечето спортове – е изразено мъжкарско пространство. Разкриването на Андерсън пред широката публика е важен момент в историята на този спорт, защото нормализира хомосексуалността за идните поколения гей скейтбордисти, които не са и предполагали, че един от идолите им е като тях.

„Мисля си за това как се чувствах аз, когато бях по-млад – абсолютно ужасен. Много от тези хлапета нямат надежда. Да чуят, че съм преминал през всичко това и, че нещата са се подредили и се чувствам щастлив, свободен и без срам в тялото си… Да предам това послание е много важно за мен.“

Вижте интервюто по-долу: