СПОРТЕН ФЕСТИВАЛ ТЪРСИ ПЪТ КЪМ ТОЛЕРАНТНОСТТА ВЪВ ФУТБОЛА

Събитието е част от европейската кампания „Футболни хора“, подкрепена от УЕФА

От 20 до 23 октомври България ще стане част от кампанията „Футболни хора“ на организацията “Футбол срещу расизма в Европа” (FARE). Страната ни ще заяви воля за равноправие във футбола със „Спортен фестивал за толерантност“, който ще се проведе в „The Fridge & Социален Център Хаспел” на бул. „Мадрид“ №9, както и в залата на Спортен Клуб Бастет на ул. Опълченска 21. Официалното откриване ще е на 20 Октомври в зала Мати, над кино Люмиер в 18:30 часа. За откриването специално ще дойде Пол Елиът, посланик на FARE Network ( Футбол Срещу Расизма) и бивш играч на Челси.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Фестивалът включва прожекции на филми, изложба, лекции, дискусии и уъркшоп за самоотбрана. Организатори на събитието са фондация „Ресурсен център Билитис“ в партньорство със Съюза на българските журналисти, Бастет Бокс Клуб, ФК Академик Гео Милев, EGLSF, Discover Football, Les Dégommeuses и Colours. Гости на събитието ще бъдат президентът на Европейската спортна федерация на гейовете и лесбийките Клаус Хойслайн, преводачът Ник Хютън и активистките на Discover Football Пиа Ман, Йохана Кьостерс, Марлене Асман и Корина Асман.

poster 48x68 cm

Спортният фестивал за толерантност ще започне в понеделник, 20 октомври, с откриване на изложбата Against the rules и с контактна импровизация с Катина Дишков. Във вторник ще бъде прожектиран филмът Football under cover, а представителките на неправителствената организация Discover Football Пиа Ман и Йохана Кьостерс ще изнесат лекция за половата идентичност, хомофобията и сексизма във футбола и историята на женския футбол в Германия. На третия ден от фестивала ще бъдат представени филмите The Thokozani Football Club, Foot for Love, Zanzibar Soccer Queens и Ladies’ turn. На 23 октомври в Бокс клуб „Бастет“ на ул. „Опълченска“ 21 гостите на фестивала ще могат да гледат филма The Team of Justice и да участват в уъркшоп за самоотбрана.

Четирите дни на „Фестивала за толерантност“ са отворени за всички, които се интересуват от футбол и от права на човека. Организаторите се надяват да предизвикат дискусии по въпросите на толерантността в спорта, равноправието и хомофобията във футбола. Кампанията вече има Фейсбук страница – https://www.facebook.com/events/551117058258096/?ref=29&ref_notif_type=plan_user_invited&source=1, на която може да бъдат намерени програмата, гостите и участниците във фестивала.

Кампанията „Футболни хора“ стартира през 2013 година. Целта й е да подкрепи национални и международни инициативи с дългосрочно влияние. През октомври седмиците „Футболни хора“ ще ангажират футболни фенове, клубове, лиги и най-широка аудитория от цяла Европа. С финансовата подкрепа на FARE и на УЕФА 13 организации от 12 държави ще проведат филмови фестивали, театрални постановки, образователни кампании и конференции. Акциите трябва да стигнат до всички, които обичат спорта в България, Англия, Гърция, Унгария, Израел, Полша, Португалия, Румъния, Шотландия, Словакия, Словения и Украйна.