Според ILGA: Ситуацията за ЛГБТИ хората в Европа се е влошила през 2020 година

Докладът от всяка държава в „Годишният преглед на ситуацията с правата на човека на ЛГБТИ хората в Европа и Централна Азия до 2021 г.“ на ILGA-Europe е доказателство, че напредъкът, който често се приема за даденост, става все по-крехък и уязвим за експлоатация от дискриминационни сили.

Изпълнителният директор на ILGA-Europe Евелин Парадис споделя: „Годишният ни доклад показва, че COVID-19 пандемията успешно подчерта всички пропуски по отношение реалността на ЛГБТИ хората в Европа и Централна Азия. В отделните доклади на всяка държава наблюдаваме рязко нарастване на дискриминацията и речта на омразата срещу ЛГБТИ хора, много от които останаха бездомни или бяха принудени да се върнат обратно при консервативните си семейства.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Репресиите върху ЛГБТИ правата са особено плашещи в Полша и Унгария, както много медии отразиха, но се разпростират и далеч по-широко.

Катрин Хюгендубел от ILGA отбелязва: „Европейската комисия поднови ангажимента си за защита и развитие на правата на ЛГБТИ хората със стратегия от ЕС, която ще бъде изпълнена в периода 2020-2025 година и намери точните думи, с които да осъди дискриминацията и продължаващите атаки над ЛГБТИ хора. Това са стъпки в правилната посока, но те трябва да бъдат последвани от подобни действия на национално ниво във всяка страна.“

Голяма част от докладите през изминалите години се фокусираха върху семейните права, регистрацията на еднополови партньорства и еднополовите бракове. В този контекст ситуацията продължава да бъде неблагоприятна в няколко държави. Въпреки това, през 2020 година Черна Гора стана първата държава от Западните Балкани, която е извън ЕС, и въведе гражданското партньорство. Междувременно, правителството в Сърбия обеща да въведе гражданското партньорство през 2021 година.