Софийски градски съд оправда Боян Расате

Той е освободен от наказателна отговорност с наложена глоба в размер на 3 000 лв.

Софийски градски съд прие, че нападението над ЛГБТИ общностния център Rainbow Hub не е извършено с особена дързост и цинизъм и затова призна за виновен Боян Расате по основния състав на престъплението „хулиганство„, а не по квалифицирания и го освободи от наказателна отговорност, налагайки му глоба в размер на 3 000 лв. Софийски градски съд оправда Боян Расате по обвинението за нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди на Глория Филипова и отхвърли гражданския ѝ иск.
Много фактори доведоха до днешната присъда.

Първият и най-важен проблем беше непълната правна квалификация на обвинението, а съдът не може да произнесе присъда за престъпление, по което прокуратурата не е повдигнала обвинение. Вторият е непълното разследване и набързо внесеното обвинение срещу Боян Расате, при положение, че с достатъчна сигурност са установени и съучастниците. Това наложи съдът да анализира доказаността на конкретните действия на Расате, а не всички действия, извършени при общност на умисъла на групичката му. Третият проблем е липсата на уредба в Наказателния кодекс, която да урежда в достатъчна степен престъпленията по хомофобски подбуди и на този етап предполагам, че именно това ще е причината Боян Расате да бъде оправдан по обвинението за нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Четвъртият проблем е, че всички доказателствени искания на адв. Силвия Петкова бяха отхвърлени от страна на съда, но за сметка на това всички доказателствени искания на защитата, вкл. и абсолютно неотносимите, бяха приемани и приобщавани по делото.

За мен лично остава неясно какво наложи Боян Расате да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание на фона на явните му хомофобски нагласи и съдебното му минало, свързано с хомофобски нападения, а и на множеството отегчаващи отговорността му обстоятелства.“ споделя адв. Силвия Петкова.

Мотивите на присъдата следва да бъдат постановени най – късно в срок от шестдесет дни, считано от днес. Битката с институциите продължава.