Софийски градски съд оправда Боян Расате

Той е освободен от наказателна отговорност с наложена глоба в размер на 3 000 лв.

 
Кабинет Дъга – банер
 

Софийски градски съд прие, че нападението над ЛГБТИ общностния център Rainbow Hub не е извършено с особена дързост и цинизъм и затова призна за виновен Боян Расате по основния състав на престъплението „хулиганство„, а не по квалифицирания и го освободи от наказателна отговорност, налагайки му глоба в размер на 3 000 лв. Софийски градски съд оправда Боян Расате по обвинението за нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди на Глория Филипова и отхвърли гражданския ѝ иск.
Много фактори доведоха до днешната присъда.

Първият и най-важен проблем беше непълната правна квалификация на обвинението, а съдът не може да произнесе присъда за престъпление, по което прокуратурата не е повдигнала обвинение. Вторият е непълното разследване и набързо внесеното обвинение срещу Боян Расате, при положение, че с достатъчна сигурност са установени и съучастниците. Това наложи съдът да анализира доказаността на конкретните действия на Расате, а не всички действия, извършени при общност на умисъла на групичката му. Третият проблем е липсата на уредба в Наказателния кодекс, която да урежда в достатъчна степен престъпленията по хомофобски подбуди и на този етап предполагам, че именно това ще е причината Боян Расате да бъде оправдан по обвинението за нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Четвъртият проблем е, че всички доказателствени искания на адв. Силвия Петкова бяха отхвърлени от страна на съда, но за сметка на това всички доказателствени искания на защитата, вкл. и абсолютно неотносимите, бяха приемани и приобщавани по делото.

За мен лично остава неясно какво наложи Боян Расате да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание на фона на явните му хомофобски нагласи и съдебното му минало, свързано с хомофобски нападения, а и на множеството отегчаващи отговорността му обстоятелства.“ споделя адв. Силвия Петкова.

Мотивите на присъдата следва да бъдат постановени най – късно в срок от шестдесет дни, считано от днес. Битката с институциите продължава.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина