София Прайд отбеляза международния ден срещу хомофобията, бифобията и трансфобията

Домакини на събитието бяха посолствата на Великобритания, на кралство Нидерландия в България и фондация GLAS

Организационният комитет на София Прайд отбеляза Meждународния ден срещу хомофобията, бифобията и трансфобията със събитие, което събра на едно място дипломати, журналисти, артисти и представители на бизнеса и неправителствени организации в България.

Събитието се провежда за трета поредна година и се организира от фондация GLAS, като този път домакини бяха посолството на Великобритания в България и посолството на кралство Нидерландия в България.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По време на събитието Н. Пр. Д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания в България, призова гостите да разсъждават върху целите на тазгодишния IDAHOBIT Международен ден за борба с хомофобията, бифобията и трансфобията: „Да не изоставяме никого: Равенство, свобода и справедливост за всички“.

Диксън каза, че това е призив към всички нас да прегърнем многообразието и да работим за пълно включване – у дома, на работа и в законодателството. Той допълни: „Събитията на и около Международния ден за борбата с хомофобията, бифобията и трансфобията имат за цел да привлекат вниманието към дискриминацията и насилието, пред които са изправени ЛГБТИ+ хора по света. Тази вечер пред вас, членовете на ЛГБТI+ общността, съюзници и приятели, бих искал да потвърдя, че сме решени да застанем рамо до рамо с вас“.

Миналото лято бяха приети някои важни и дългоочаквани промени в българското законодателство. Възприеманата или действителна сексуална ориентация вече е утежняващ фактор в случаите на престъпления от омраза. Поздравявайки хората, които работиха за промяната в закона за разширяване на защитата срещу престъпления от омраза, британският посланик каза: „Знам, че много от вас тук тази вечер бяха активни, за да гарантират, че тези важни промени са реалност. Честито!“ Той допълни, че има много много държави, които все още имат да извървят път докато осигурят пълно равенство за ЛГБТИК+ хората и отбеляза, че е важно да празнуваме напредъка и да се ангажираме да го надграждаме.

Н.Пр. Симон ван дер Бург, посланик на кралство Нидерландия в България: “Нидерландия приветства съвместна работа и диалог между ключовите участници с цел да сложи край на глобалното и системно насилие, дискриминация и криминализация, с която се сблъскват ЛГБТИ+ хората. Поздравявам неправителствените организации, които се борят с това и работят за повишаването на общественото приемане на ЛГБТИ+ хората навсякъде. Ние сме с вас.”

София Прайд 2024, най-голямото събитие в защита на човешките права в България, ще се проведе на площад “Княз Александър I Батенберг” на 22 юни. Вратите на събитието отварят в 14:00 часа. Новата локация ще бъде домакин на концерт, който започва в 16:00 часа и предхожда протестното шествие. Той събира на сцената си едни от най-големите музикални звезди в България. София Прайд отново ще даде възможност на млади артисти да се изявят и да пеят пред хиляди.