Най-добрите и най-лошите страни за живеене за ЛГБТИ+ хората в Европа

България покрива 20% от критериите.

В годишната класация Rainbow Map за осма поредна година Малта е обявена за най-добрата страна в Европа по отношение на правата на ЛГБТИ+ хората, докато рейтингът на Обединеното кралство продължава да пада.

Rainbow Europe – годишният инструмент за сравнителен анализ на ИЛГА-Европа – се състои от картата и индекса „Дъгапридружени от национални препоръки. ИЛГА-Европа изготвя картата и индекса от 2009 г. насам, като ги използва да илюстрира правното и политическото положение на ЛГБТИ+ хората в Европа.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Картата и индексът „Дъга“ класира 49 европейски държави по съответните им правни и политически практики за ЛГБТИ+ хората от 0 до 100%.

За да състави класацията, ИЛГА-Европа проучва законите и политиките в 49 държави, като използва 74 критерия, разпределени в седем тематични категории: равенство и недискриминация; семейство; престъпления от омраза и реч на омразата; законово признаване на пола; телесна неприкосновеност на интерсекс хората; пространство на гражданското общество и убежище.

Повече информация за списъка с критерии и тяхната тежест в общата оценка можете да намерите на сайта им.

Основните изводи тази година включват:

  • За осма поредна година Малта продължава да заема първо място на картата с резултат от 89%.
  • Със 76 точки/процента Белгия вече заема второто място с ръст от четири точки, дължащ се на включването на половата идентичност и половите характеристики като утежняващи фактори в наказателния кодекс на страната.
  • Дания заема трето място с резултат от 76 точки/процента с ръст от две точки благодарение на новия си план за действие за равенство, който включва конкретни мерки за сексуалната ориентация и половата идентичност, но не включва проекти за половите характеристики.
  • Трите държави в другия край на скалата на картата и индексът „Дъга“ са Азербайджан (2 %), Турция (4 %) и Армения (9 %), с точно толкова точки, колкото и през последните три години. Сред тях само Армения увеличи индекса си с един пункт, след като отмени забраната си за даряване на кръв от мъже, които правят секс с мъже.

Тази година България получава с 2 точки повече и се нарежда до Лихтенщайн и Украйна с 20%. Покачването в резултата на страната ни е в резултат на дейността на правозащитните и ЛГБТИ+ организации като фондациите GLAS и Bilitis. Подробните данни за страната ни, представени от ИЛГА-Европа може да откриете тук.