Себеизразяването е пътят към себеобичането

 
BHK Banner
 

Лятото отмина и на нас в PROUD.bg то ни липсва. Ето защо създадохме Куиър на курорта. Това е новата ни специална рубрика, в която ще ви запознаем с трима (поне) представители на ЛГБТИ общността, които не се колебаят да заявят себе си със своите смели модни летни решения.

Здравей! Би ли се представил накратко на читателите на PROUD.bg.

Здравейте! Казвам се Иво. Журналист, филмов и телевизионен критик, модел, танцьор, тиктокър, фотограф, латиноамериканец по душа, вегетарианец… Май не мога да бъда кратък, ако трябва да избера една дума – артист!

Имаш уникален моден стил. Откъде черпиш вдъхновение за него?

Много благодаря! Черпя вдъхновение отвсякъде, но ако трябва да бъда искрен, аз самият имам огромно въображение, но и много ясна представа какво искам. Например, често сам си правя дрехите, купувам ги в стандартни кройки и после ги преправям, половината ми тениски и ризи са мое творение.

Какво прави твоя стил куиър?

Токчетата, бижутата, късите панталонки, полите, бодитата. Но най-вече цялостното излъчване, определям стила си като андрогинен, а за мен няма по-куиър нещо от това.

Кои са трите аксесоара, без които не можеш?

Обувки, обеци и слънчеви очила.

Какво би посъветвал хората, които тайно много искат, но се притесняват да експериментират със стила си?

Да бъдат по-смели, по-дръзки, по-непукисти, не спирам да го казвам и на почитателите си в TikTok, себеизразяването е пътят към себеобичането, а то е ключът към щастието. Да се чувстваш добре в собствената си кожа, да не робуваш на клишета, въведени от предците ти, стилът ти да бъде нарицателно на твоята същност, това е безценно. Намерете това, което отива на вас, на вашата фигура, на вашето лице и започнете да експериментирате.

В кой курорт избра да прекараш лятото и защо?

В Слънчев бряг, единственият възможен избор за мен.

Забелязвам на снимките в профила ти, че експериментираш със себеизразяването си свободно на този курорт. Считаш ли, че това е ЛГБТИ friendly място?

Да, определено е ЛГБТИ friendly място, отскоро там има два ЛГБТИ клуба в центъра и за разлика от тези в София, там те са на показ и са украсени с нашето знаме. Такова нещо бях виждал в Германия, Малта и Испания. Не вярвах, че ще го видя в нашата родина. Още от малък се чувствах много по-свободен да бъда себе си в Слънчев бряг. Не знам дали защото е пълен с чужденци, защото е огромен или защото там хората ходят с ясната цел да се забавляват, но винаги съм се чувствал комфортно и в свои води. Миналата година бях в Созопол и се чувствах като freak през цялото време, а често и притеснен за физическото си състояние. Подобни чувства са ми чужди в Слънчака. Това не значи, че е някаква утопия – любопитни погледи, злостно шушукане и хомофобия има и там, но не на нивото на други места в България.

Какви реакции получаваш от хората в курорта за модните си решения?

Предимно суперлативи, хората ме спираха постоянно, идваха да се снимаме или просто да изкажат възхищението си, всичко това ме надъхваше още повече да бъда себе си, наистина неописуемо усещане, пожелавам го на всеки. Имаше и осъдителни реакции, такива винаги ще има, но това не трябва да спира никого, единственият човек, на когото трябва да угаждате сте самите вие.

Ако беше от Модната полиция за какво би арестувал/а хората?

Летни ботуши или летни боти. Анцузи, особено по-ретро модели. Официални рокли съчетани с джапанки, сандали без ток или пантофки. Комбиниране на платове, които не си подхождат. Спазване на актуални тенденции без грам въображение и собствен принос. Списъкът е безкраен…

Защо в България, където модата масово е толкова хетеронормативна, е важно да имаме и хора с куиър стил на обличане?

Защото българинът продължава да бъде невеж по отношение на модата и това няма да се промени, ако хетеронормативите в нея продължават да бъдат налагани насилствено. Ние живеем в клишета и продължаваме да сме 30 години назад от Запада. И все пак виждам светлина в тунела. Впечатлен съм от най-младото поколение, там виждам най-смелите модни решения. Виждам моята непримиримост да не влизам в чужди рамки. Моля ви, забранете си фрази като „бялото е за сватба, черното за погребение“, „офис облеклото трябва да е строго официално“, „татуировките ще те лишат от мечтаната работа“ и други норми… Четете за мода и вижте колко разчупена е била тя преди няколко века. Светът отново се е запътил натам и няма как да бъде по-щастлив.

За още зашеметяващи визии, последвайте Иво в Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Santiago (@diamondboy777)

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина