Със стипендии стартира Новата творческа академия

На снимката по-горе: Войн де Войн – пърформанс “Twist and Turn” на Vienna Contemporary Art Fair 2018

Интересуваш се от пърформанс, връзката между изкуството, обществото и науката, и това как и къде двете се пресичат, нали сме 21-и век, накрая отиваш в някой чуждестранен музей и докато се губиш из картините, се питаш как тази суха материя те кара да затаиш дъх, какво прави съвършени изложбите? Разхождаш се нагоре-надолу по етажите и се замисляш как изобщо работят музите, какво е да менажираш изкуство? До толкова ти се е подпалил интересът, че искаш да станеш част от това и започваш да търсиш образование в тази посока, но всичко, на което попадаш те води все в чужбина, защото у нас часовникът малко изостава.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това са само няколко от причините да се появи Нова творческа академия – курсове – алтернативи на настоящите модели на обучение, които са от значение както за бакалавърските, така и за следдипломните нива на обучение, тоест, отворени за всички. И не само. Вече преживяхме няколко емигрантски вълни на специалисти от сферата на изкуствата, които успяха да бъдат в точното време и на точното място, за да постигнат успех в чужбина и да работят за най-добрите. Натрупали практика и обратно завърнали се, това са менторите на Новата академия – млади, успешни и готови да споделят с теб своя опит, като например как се стига до правенето на дизайн за изложения на Mercedes, Porsche и Swarovski, как се изнася пърформанс на Documenta 14 в  Атина, Manifesta 11 в Цюрих или как се участва във фестивала на бъдещето между учени и артисти – Ars Electronica. Разбира се, това е важно, както и това как се организира и комуникира изкуството, за да достигне до съответните аудитории. На всичко това ще ни отговорят в първите специалности в академията. Те са пет на брой и включват: „Изложбен дизайн“,  където ще учим какво прави една изложба съвършена; „Пърформанс“ – практика и критичен обмен; „Наука и изкуство“, и точката на преплитане между двете; „Културен мениджмънт“ – съвети и умения за управление, изпълнение, мотивация, работа и развитие на екипи, и „Създаване на реклама и културен продукт“ – провокативните и иновативни подходи за комуникация в културата и изкуството.

Менторите в екипа са едни от най-популярните съвременни специалисти у нас. Сред тях е Ясен Марков (Technobeton), който, след престижната стипендия в  Akademie Schloss Solitude, изработва нов начин за създаване и представяне на теоретична информация, включен в редица книги и списания, като ARCH+, Tank Magazine и др. Преподава в Техническия Университет в Берлин, Архитектурната Асоциация в Лондон, организира уъркшоп след уъркшоп и работи на свободна практика с клиенти като Mercedes, Porsche, Bosch, Hugo Boss, Swarovski и други.

След него няма как да не споменем Войн де Войн, за който няма как да не си чувал, а най-вероятно и мечтал да се запознаеш. Войн е един от най-известните български пърформанс артисти, признати в чужбина, със солидно образование през едни от най-елитните университети като DasArts и Gerrit Rietveld Academy в Амстердам, Goldsmiths College в Лондон, Ecole International de Cinema et Realisation (EICAR), Париж, в които често е и гост-лектор. След като минава през Documenta 14  Атина, Manifesta 11 в Цюрих, паралелната програма на Венецианското биенале през 2015 и къде ли още не, се установява в София, където от няколко години ръководи независимото пространство „Æther“, в което ако следиш арт LGBTI сцената у нас и фестивалите Sofia Queer Forum, и Sofia Art Week, значи най-вероятно си бил.

Сред другите ментори е Аксиния Пейчева, която често си сътрудничи с учени и лаборатории за проектите си и е една от малкото български участници в Ars Electronica, и настоящ преподавател в Националната художествена академия. Веднъж я видяхме на нейна изложба в „Æther“, която ежедневно се променяше в зависимост от нарастващите микроби, прилежно подредени в кутийки. Тези малки пакостници могат всъщност да са много красиви, ако знаеш как да боравиш с тях.

Мартина Стефанова – културен мениджър, куратор и критик, съосновател на арт фондация „ДОМА“. От 2012 изследва активно сферата на съвременното изкуство и култура като продуцент и съорганизатор в редица проекти от различен мащаб, като Международните фестивали за съвременно изкуство съвместно с Южна Корея, Русия, Скандинавските страни и  проектите „КвАРТал“, и „КвАРТал Фестивал“, и др. Носител на наградата на Forbes България “30 под 30” в категорията “изкуство култура и медии” и „NEXT Generation” – конкурс за млади бизнес лидери на вестник „Капитал“.

Милена Едвиг – рекламист и съосновател на галерия „DOZA“. Максим Стоименов, настоящ творчески директор на рекламната агенция „B+RED“. И двамата имат дългогодишен опит в създаването и развитието на рекламни кампании и творчески продукти, популяризиращи социално-ангажирани проекти и инициативи за бизнеса и неправителствения сектор. Именно те ще те научат как да комуникираш правилно изкуството си.

Курсовете започват през март и са по три месеца (100 учебни часа), като ще се провеждат както онлайн, така и на място в просторната галерия “DOZA”, независимото арт пространство „Æther“ – и двете в сърцето на София, ателиетата на артистите, лабораториите или друго, в зависимост от замисъла на всеки от менторите. Със сигурност няма да седиш на едно място.

Записването и набирането на стипендианти започна на сайта newcreative.academy и ще продължи до края на месеца, когато ще обявят избраните. Освен всичко, може да харесаш не един, а няколко курса, изстрелвайки  един куршум за много зайци. Курсовете ще се проведат от март до юни 2021 и са два пъти в седмицата вечерно или през уикендите, така че ако учиш или работиш, ще ти бъде удобно.

Всичко това звучи овече от привлекателно, особено във времена на пандемия, когато пътуванията са силно ограничени, но още повече, когато може да намериш подобно образование и у нас. Сега може спокойно да затвориш търсачката и да се довериш на Новата академия. Участието в нея е напълно възможно и може да ти помогне да се преориентираш или да допълниш класическата си образователна програма. Ще има много открити разговори и гостуващи лектори, а всеки курс завършва с изложба в галерия „DOZA” и съпътстваща програма, последвани от необходимия сертификат.

Динамичната среда на образователната алтернатива ще закрепи сътрудничеството и обмена между участниците, менторите и гост-специалистите, развивайки един критичен и силно аргументиран естетически поглед към заобикалящата ни среда, подготвяйки специалисти с готови решения. Именно в тях е и нашата надежда за по-добро бъдеще, в което културата е приоритет, а добрата заобикаляща ни среда, каквато винаги си искал да имаш – необходимост.

Кога: март-юни 2021

Кандидатствай до 28 февруари на сайта newcreative.academy

Нова творческа академия се организира от арт фондация ДОМА в партньорство с галерия ДОЗА. Проектът е подкрепен финсово и от НФК по ”Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата”.