Съдия в Тексас блокира забраната за публични драг изяви

В четвъртък съдия в Тексас блокира временно закона на щата, ограничаващ публичните представления на драг артисти, което е поредна победа за ЛГБТИ+ активистите, оспорващи подобни закони в цялата страна.

Окръжният съдия на САЩ Дейвид Хитнър в Хюстън заяви, че законът, който трябваше да влезе в сила в петък, вероятно нарушава конституционното право на изпълнителите на свобода на словото.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Хитнър блокира закона в очакване на резултата от съдебно дело, заведено по-рано този месец от Американския съюз за граждански свободи.

Тексаският клон на ACLU в публикация в X, бившия Twitter, заяви, че „драг изпълнителите и свързаните с ЛГБТИ+ бизнеси принадлежат на нашия щат и тексаските политици нямат право да цензурират свободното ни изразяване„.

Пейдж Уили, говорителка на кабинета на главния прокурор на Тексас, заяви, че щатът „ще предприеме всички правни средства за защита„, за да се застъпи за закона.

Народът на Тексас беше ужасен да научи за нарастващата тенденция на непристойни, сексуално явни така наречени „драг“ представления, които се „продават“ на семейства с деца„, каза Уили.