Европейският съд постанови, че Румъния нарушава човешките права на ЛГБТИ+ двойките

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че Румъния нарушава човешките права на еднополовите двойки, като отказва да признае законно техните връзки.

Понастоящем Румъния не признава еднополовите бракове или граждански партньорства.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Във вторник (23 май) ЕСПЧ постанови, че в резултат на това румънското правителство нарушава член осем от Европейската конвенция за правата на човека – правото на зачитане на личния и семейния живот.

Решението е постановено, след като 21 двойки, всички румънски граждани, родени между 1967 и 1996 г., са подали жалби до ЕСПЧ в периода 2019-2020 г. В жалбите си двойките  посочват, че няма как да защитят законно отношенията си в Румъния поради липсата на признаване.

Всяка от двойките е уведомила местните си служби по вписванията, като е изразила намерението си да сключи брак, но молбите им са били отхвърлени по член, който определя брака като брак между мъж и жена.

В крайна сметка нито един от аргументите на румънското правителство, с които то обосновава своите рестриктивни закони, не беше признат за по-важен от правото на гей хората да получат законно признание на своите връзки. Техните искания бяха отхвърлени и по силата на отделен член, който гласи, че еднополовите бракове са „забранени“ в Румъния.

Мнозинството от седем съдии в постанови, че Румъния е в нарушение на член осем от Европейската конвенция за правата на човека.

В решението си съдът заяви, че въз основа на предишни решения държавите членки са длъжни да осигурят някаква форма на правно признаване на еднополовите двойки. Съдът констатира, че двойките, които са в центъра на делото, не са имали достъп до много от социалните и гражданските права, предоставени на хетеросексуалните двойки, поради липсата на правно признаване.

ЕСПЧ отхвърли аргумента на румънското правителство, че тези права могат да бъдат възпроизведени чрез частни договорни споразумения. Накрая ЕСПЧ постанови, че общественото противопоставяне на еднополовите бракове в Румъния не трябва да има предимство пред правото на еднополовите двойки да получат правно признание на своите връзки.

Съдебното решение идва само няколко седмици след като ILGA-Europe даде на Румъния оценка от едва 18% за правата на ЛГБТИ+. Страната беше класирана като едно от най-лошите места за живеене по индикация правата и безопасността на ЛГБТИ+ в Европа.