Съдът ще преразгледа решението на Кънектикът, разрешаващо участието на транс жени в женски спортове

В понеделник съдът се съгласи да преразгледа съдебно дело, оспорващо политиката на Кънектикът, която позволява на транс ученици да се състезават в спортни състезания за момичета в гимназията.

Всички съдии от базирания в Ню Йорк 2-ри окръжен апелативен съд на САЩ ще изслушат аргументите по делото, което беше разгледано от състав от трима съдии през септември миналата година.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През декември съдебният състав отхвърли твърденията на четири цисджендър ученички, че политиката ги е лишила от победи и спортни възможности, като ги е задължила да се състезават с две транс момичета в спринт.

Те бяха завели иск срещу Кънектикътската междуучилищна атлетическа конференция (CIAC), която регулира гимназиалните спортове в Кънектикът, като твърдяха, че нейната политика нарушава дял IX от федералния закон, предназначен да създаде равни възможности за жените в образованието и атлетиката.

Радваме се, че вторият съдебен окръг реши да преразгледа това важно дело, и призоваваме съда да защити възможностите на жените за спортуване„, казва в изявление Кристиана Кийфър, старши съветник в консервативната правна група „Алианс за защита на свободата„, която представлява ищците. От CIAC отказа коментар.

Искът за 2020 г. дойде на фона на стремежа на републиканците да забранят на транс спортистите да се състезават в отбори или спортове, които съответстват на тяхната полова идентичност.

Окръжният съдия Дени Чин, който пишеше за състава от трима съдии, през септември заяви, че ищците не са доказали, че са били лишени от възможности, тъй като всички редовно са се състезавали в щатските първенства по лека атлетика и многократно са заемали първи места. Съдът в пълен състав, следвайки обичайната си практика, не посочи причина за повторното разглеждане на делото, освен че отбеляза, че мнозинството от съдиите са гласували в негова полза.