Русия обяви ЛГБТ движението за „екстремистко“

В четвъртък Върховният съд на Русия постанови, че ЛГБТ активистите трябва да бъдат определяни като екстремисти, което е стъпка, за която представителите на общността се опасяват, че ще доведе до арести и преследвания, споделя Ройтерс.

Този ход е част от тенденцията за увеличаване на ограниченията в Русия по отношение на проявите на сексуална ориентация и полова идентичност, включително закони, забраняващи насърчаването на „нетрадиционни“ сексуални отношения и юридическата или медицинската промяна на пола.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Президентът Путин, който се очаква скоро да обяви, че ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат през март, отдавна се стреми да утвърди образа на Русия като пазител на традиционните морални ценности в противовес на „упадъчния Запад“.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви пред репортери преди обявяването на съдебното решение, че Кремълне следи“ случая и няма коментар по него.

На Върховния съд му бяха необходими около пет часа, за да се произнесе, след като откри заседанието си, което беше закрито за медиите, но репортерите бяха допуснати, за да чуят решението.

ILGA-Europe, застъпническата група, която защитава правата и интересите общността на европейско равнище, излезе с позиция след решението на Върховният съд на Русия.

ILGA-Europe осъжда това чудовищно нападение срещу ЛГБТИ+ хората и групите за защита на правата на човека в Русия. Тази забрана е безпрецедентна и поставя извън закона организации и лица, които от 2013 г. насам устояват на жестоките атаки, ръководени от държавата, както тези, насочени срещу правата на ЛГБТИ+ хората, така и тези, насочени срещу независимото гражданско общество и медиите.

Солидарни сме с ЛГБТИ+ активистите в Русия, които останаха решителни пред лицето на повтарящите се и ескалиращи атаки срещу тяхната работа, живот и свобода.

Цялата позиция може да прочетете тук.

Снимка: LGBT activists’ manifestation in St Petersburg, 2014. Credit: InkBoB, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons