Ромео и Жулиета ще са лесбийки в нова адаптация на Израелската опера

За първи път досега Израелската опера ще постави адаптацията на „Ромео и Жулиета“ на италианския композитор Белини, но в нея главните роли ще бъдат изиграни от две жени.

Известната постановка на Шекспир разказва за забранената любов и е била подлагана на повече от 100 различни адаптации в света на операта. Една от най-известните версии на „Ромео и Жулиета“ e на великия италиански композитор Винченцо Белини, който е написал ролята на Ромео за женски глас и в неговата опера дуетите между Ромео и Жулиета всъщност са дуети между две жени.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Един от известните театрални режисьори в Израел Ханан Снир, който се занимава с постановката, коментира: „Целта ми не е да представя Ромео като жена, която играе ролята на мъж, както е било наложено през 19-ти век от Белини. Според мен правилното нещо е Ромео да бъде изигран от жена като жена. Така конфликтът в сюжета придобива нови измерения, защото забранената любов не е само между две враждуващи семейства, но и между две лица от един и същи пол. Ясно ми е, че това не е било възможно през годините на Шекспир или Белини, но днес ние сме способни да интерпретираме драмата по нови и по-вълнуващи и актуални начини.“