„Реших да съм драг кралица, когато разбрах, че перуките ми отиват“ – интервю с Avra Dellano

Преди броени дни Avra Dellano спечели второто издание на Benediction Drag Race. За вдъхновението, човека зад маската и развитието на драг сцената в България си говорим лично с нея.

Здравей! Какво означава името ти?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Здравейте! Авра означава хаос, а Делано идва от Запада и мисля, че значението добре ми приляга.

Първо ще надникнем малко зад маската на Авра и ще поговорим за човека, който стои зад роклите и грима. Кога и как за пръв път осъзна, че си различен?

Израснах във времена, в които обществото те караше да се чувстваш различен по неприятен начин, ако излезеш малко от коловоза. Но аз никога не съм се променял и не съм спирал да се изразявам. Днес се оглеждам и осъзнавам, че всички сме различни един от друг и всички сме красиви. Важното е да си стойностен човек, да слушаш вътрешния си глас и да развиваш качествата си.

Какъв беше първият ти досег с драг културата? Как се почувства тогава?

В центъра на Пловдив преди години имаше известен бар с колоритни програми на драг артисти всяка вечер. Публиката беше разнообразна, бохемска, младежка, имунизирана от злоба. Бях на 17 години, когато целенасочено отидох там, защото чух интересни истории за това подземно място. А когато ги видях, осъзнах, че мога да бъда по-добра версия на тях. В този момент се почувствах мотивиран да опозная тази култура и да я повдигна на едно по-високо ниво. Разбира се, това ми отне време, адаптация и усилия.

Кога започна да се занимаваш професионално с драг?

Когато разбрах, че перуките ми отиват. (смее се) Преди три години започна всичко. Бях част от екипа на една от най-известните драг кралици в България. Колкото повече навлизах в тези среди, толкова повече разбирах, че мога да бъда добра в това.

Кои са основните ти вдъхновения?

Цветовете, свободата да се изразяваш, връзката с хората, музиката.

Какво за теб е драг?

Всеки има лично възприятие. Това е култура с дългогодишна история и аз се надявам да я поддържам със стил, като очаквам същото и от моите колежки.

Как се реши да участваш в Benediction Drag Race 2020?

Този формат съществува за втора поредна година. Участвах и в двете издания. Първата корона спечели мой близък приятел Malina Yank. Тогава, за мое съжаление, нямах достатъчно време да се подготвя, както очаквах, но тя беше мой мотиватор да се явя и сега, за което съм й много благодарна, защото тази година короната е моя. Имах достатъчно време да изпълня всичко по план.

Какви емоции ти донесе състезанието?

Панически, признавам. С правилните хора около себе си и подкрепата на моите близки, съумях да овладея тази енергия и да я разпределя равномерно в изпълнението си.

Как се почувства, когато разбра, че печелиш?

Публиката почувства, че съм победител преди мен, скандирайки името ми. След това го почувствах и аз.

Как виждаш бъдещето на драг културата у нас?

Нашите разбирания и възприятия не са достигнали до свободата на изразяване, като на една Холандия или Германия. Все пак, смятам, че младите полагат достатъчно усилия и чрез нас драг културата продължава да съществува. Твърдя, че имаме добри вдъхновения като Дженифър Бенедикшън, Дона Фокс и Урсула.