Разочарованията в RuPaul’s Drag Race All Stars 4 – мнение

RuPaul’s Drag Race All Stars 4 започна изключително обещаващо, но през втората си половина се превърна в това, от което всички се страхувахме – продължение на разочароващия All Stars 3. По-долу ще разгледаме факторите, които превърнаха сезона на едно от любимите ни реалити състезания в тъжен провал

RuPaul’s Drag Race става все повече традиционно реалити шоу.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Когато за първи път драг състезанието се появи на екраните (по Logo TV), то пародираше всички традиции и похвати на реалити телевизията и ги интерпретираше по свой начин, намирайки правилния баланс между преувеличената драма и открояващия се талант на състезателките. Всеки неочакван обрат бе подбран внимателно и не просто шокираше зрителя, но и доразказваше започната или започваща сюжетна линия. Днес, когато RuPaul’s Drag Race се превърна в мейнстрийм шоу, което се гледа от масовата публика, печели престижни награди и се излъчва по VH1, RuPaul и екипът от продуценти вероятно са притиснати да се съобразят с безкрайните изисквания на медията и фен базата. В резултат на това, получаваме едно свръх-продуцирано шоу, в което сюжета и обратите са по-скоро предварително нагласени и предвидени, а не продиктувани от динамиката и естествените емоции на участничките.

Журито оценява все по-съмнително драг кралиците.

Изискванията на Michelle Visage към всяка кралица да покаже нещо различно от собствения си стил дразни от няколко сезона вече. Особено, когато е отправено към по-авангардните кралици като Milk, Max, Acid Betty и Dusty Ray Bottoms. Всичко това обаче не може да се сравни с липсата на равенство при оценяването в All Stars 4, където едни участнички са надценени за сметка на други. Примери? Победата на Trinity The Tuck в първи епизод, критиките към визията на Manila Luzon в епизода, в който бе елиминирана, оценките към визиите на Latrice Royale, подценяването на Naomi Smalls през първата половина на сезона. Вероятно въпросните критики са нужна част от сюжета, който продуцентите са предвидили за предаването.

Вече се пренаситихме от All Stars сезони.

Идеята за All Stars изданието на RuPaul’s Drag Race e прекрасна и прави тези сезони вълнуващи и специални. Именно затова те не трябва да бъдат провеждани всяка година. Дори всяка втора година пак би било прекалено. Те трябва да бъдат добре предвидени и обмислени. All Stars 2 се получи толкова добре, защото бе планиран цели четири години и имаше глад за него. Кралиците, които участват в последните сезони са несъмнено вълнуващи, но таланта им бе изхабен от липсата на вълнение, натрупано във феновете и от несправедливото третиране от продуцентите.

Правилата на All Stars вече се изтъркаха.

Ако трябва да бъдем честни, те се изтъркаха още в рамките на All Stars 2, когато бяха въведени за първи път. До края на сезона ни беше омръзнало от тях и осъзнахме, че те не ни дават драмата и конфликтите, които очаквахме, а само разочарования. Някои от нас все още не сме преживeли незаслужената елиминация на Manila Luzon. Освен това, въпросните правила не дават възможност на кралиците, които стъпят накриво да докажат желанието си да се борят. При евентуалното провеждане на All Stars 5, те задължително трябва да бъдат премахнати или значително променени.

Двойната победа на Trinity и Monet беше последния пирон в ковчега на All Stars 4.

Не ме разбирайте погрешно – Trinity The Tuck и Monet X Change са две талантливи кралици, които заслужават успеха и славата си. Такава беше и Trixie Mattel. Нито една от тях, обаче, не бе звездата на сезона си. Шоуто бе откраднато от BenDeLaCreme, Shangela и Manila Luzon. Нито Trinity, нито Monet не ни дадоха класически момент, който да остане в историята на предаването. Нито една от двете не ни спря дъха, както Manila – всеки път, когато излизаше на подиума. Нито една от двете не показа дори развитието на Naomi Smalls, която най-накрая доказа, че е нещо повече от супермодел (да, говоря предимно за страхотните липсинкове). Можем само да гадаем, дали двойното награждаване е следствие на критиките към продуцентите за липса на цветнокожа победителка. Според мен, този финал беше неуважителен към Trinity и Monet, които винаги ще останат запомнени като състезателките, които не бяха достатъчно убедителни за да спечелят сами и затова трябваше да си поделят славата. Освен това, решението е несправедливо към всички предни кралици, които са стигнали до финала и не са успели да спечелят по същия начин, независимо от положените усилия.

Остава ни да си пожелаем RuPaul’s Drag Race да не допуска същите грешки отново и да продължим да гледаме с критично око на следващите възможности. Все пак, сезон 10 успя да изкупи греховете на All Stars 3. Дано и сезон 11, който започва другата седмица, да направи същото! И за All Stars 5 – да не съм чул през следващите години!