Queer Deer – първата ЛГБТИ+ игра с карти на българския пазар

Queer Deer е социална, мултиплейър игра с карти за ЛГБТИ+ хора, която може да се играе с приятели, партньори и (скоро не) непознати. Едновременно забавна и образователна игра, която се фокусира изцяло върху куиър културата. В нея има различни категории, които включват въпроси, story times, предизвикателства, 18+ категория, както и информация относно ЛГБТИ+ организациите в България. Правилата са лесни – всеки се редува да чете въпрос от тестето с 84 карти, на които всички отговорят.

Queer Deer се разпространява от Бохари (пл. Петко Р. Славейков 7) и е създадена от Сузи и Сиси, които спечелиха техният конкурс за творчески идеи. Ето какво разказаха създателите на първата ЛГБТИ+ игра с карти на българския пазар:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

С приятелката ми много обичаме да играем настолни игри и опознавателни картови игри с въпроси. Един ден се замислихме, че всички игри с въпроси, които сме играли, не включват никакви ЛГБТ+ въпроси, тоест установихме липса на този тип специфична репрезентация в игрите тук. Така решихме да създадем ние такава игра, която да е приобщаваща за общността като цяло – за гей, лесбийки, би, транс, небинарни, асексуални и т.н. Но в същото време да може да се играе от всички, не само от общността.

Има въпроси за абсолютно всички и може да се играе от всички хора, но има и едно специално качество – че е ЛГБТ+ приобщаваща. Включва няколко различни категории. Има въпроси, които са по-пикантни и попадат в категория 18+, но тъй като не искахме да е изцяло сексуална игра (все пак – асексуални), има и доста въпроси, които са просто опознавателни, но не тип „Кой ти е любимият цвят?“, а такива, които се отнасят към общността – пример : Любим ЛГБТ+ ютубър, или ЛГБТ+ фенфикшън, книга, музика, артисти и т.н. Има и образователни карти, чиято единствена цел е да информират хората, които играят за съществуващите възможности за достъп до куиър новини (прауд бг), до правна помощ (действие), до безплатна психологическа помощ, групи за взаимопомощ и т.н. В играта има и интересни предизвикателства, тип групови игри. Тоест забавно е, но е и полезно.

Тествали сме играта в голяма хетеро компания и се получи много интересно за всички. Неща, които те не знаеха – питаха за тях и искаха повече информация, беше им любопитно и интересно да научат за тях. Така всички успяхме да играем и да обменим повече информация един за друг. Може да се играе и в изцяло куиър компания – тогава е още по-интересно, обменът е още по-голям и опознаването става много по-лесно, бързо и по-малко неловко. Дистанцията се скъсява много по-бързо и е невероятен ice breaker.

Доста дълго време ни отне да създадем играта, тъй като двете сме си направили абсолютно всичко сами – дизайна на кутията, структурния дизайн на кутията и т.н. След това си направихме мостра и започнахме да търсим помощ за превръщането на играта в действителност. Тогава видяхме обява за конкурс в една от ЛГБТ+ групите във фейсбук за спонсориране на идея от магазин Бохари и решихме да се включим. Представихме играта на момчетата зад магазина, както и идеята зад играта и така се оказахме победители в конкурса. Играта е факт именно благодарение на магазин Бохари и благодарение на 2те невероятни момчета зад него, които също като нас са част от ЛГБТ+ общността. Затова казваме, че играта е направена от нас за нас. За хората от тази общност. Вложихме много сърце и мисъл в играта и ако всеки, който е играл играта, си тръгне научил нещо ново за приятелите си, за себе си, за общността – ние считаме това за успех.

Играта може да откриете във физическия магазин на Бохари, а повече информация ще отриете на тяхната фейсбук страница.