Facebook

Приключи делото във ВАС заведено срещу Милена Славова

Днес в 09:00 часа от Върховен административен съд беше разгледано делото на ЛГБТИ организация Действие срещу пънк-рок певица Милена Славова.

Делото беше заведено през 2021 г. от две физически лица и „Действие“ срещу изказвания на певицата с искане да бъде установена дискриминация, тормоз и подбуждане към дискриминация по признак „сексуална ориентация“ по смисъла на Закона за защита от дискриминация.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Комисията за защита от дискриминация постанови решение през 2022 г., с което не намери дискриминация, нито тормоз и подбуждане към дискриминация в изказванията на Милена Славова, а ги защити като такива, изразяваща правото й на свобода на словото.

Двете физически лица и ЛГБТИ организация Действие обжалваха решението на КЗД пред Административен съд Софияград и спечелиха делото, като то беше върнато към КЗД със задължителни указания за изпълнение.

КЗД обжалва решението на АССГ пред Върховен административен съд. Касационна жалба беше подадена и от процесуалния представител на Милена Славова, адв. Мария Янева.

Шествие в подкрепа на Милена Славова беше свикано пред Съдебната палата и събралото се множество от около 100 човека се придвижи към сградата на Върховен административен съд

По-късно пред сградата на Върховен административен съд множеството опита да влезе в залата на Съда, а полицията и охраната на съдебната власт направиха „Зона за сигурност“ и не допускаха да се излиза от сградата.

Около 40 привърженици на Славова влязоха в съдебната зала и на излизане псуваха адвокат Деница Любенова.

В съдебно заседание Милена Славова и процесуалната й представителка продължиха да говорят лъжи и да не следват процесуалния закон.

Действие определят като интересна позицията на Комисия за защита от дискриминацията. Комисията смята, че решението на Административен съд София – град е „неправилно и незаконосъобразно и че АССГ ограничава правото на преценка на КЗД и разпростира влиянието си далеч извън компетенциите си“, цитат на представителката на КЗД в зала.

Те също отбелязва и фактът, че представителят на Прокуратурата в съдебното заседание защити позицията на Милена Славова и базира защитата си на конституционно гарантираното право на Милена Славова – право на свобода на словото. След приключване на заседанието Прокурорът говори с представителите на Милена Славова и хората в зала, които бяха там да я защитят и си благодариха взаимно.

Водим делото срещу певицата Милена Славова, защото вярваме, че ЛГБТИ хората в България имат право на свят, свободен от омраза, дискриминация и враждебна среда.

Това споделят от Действие, а повече подробности по делото ще откриете на техният сайт.