Израел назначи първия гей говорител в правителство пропито от омраза към ЛГБТИ+ хората

Израелският законодателен орган избра Амир Охана за първия си открит гей говорител, докато редица анти-ЛГБТИ+ политици станаха членове на кабинета. Охана, близък съюзник на министър-председателя Бенямин Нетаняху, беше номиниран за председател на Кнесета с категоричното гласуване на 63-5 гласа в четвъртък.

В обръщение към законодателния орган Охана заяви: „Обещавам да направя всичко възможно, за да бъда достоен за доверието, което ми гласувахте“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Той също така обеща, че бъдещото правителство няма да посяга на правата на ЛГБТИ+ общността, като заяви: „Този Кнесет, под ръководството на този председател, няма да навреди на тях или на което и да е друго семейство, точка„.

Обещанията му обаче не успяха да успокоят страховете на много израелски ЛГБТИ+ граждани. Новото правителство на Нетаняху, коалиция между неговата партия „Ликуд“ и ултранационалистически партии, е описвано като най-религиозното и твърдолинейно в историята на Израел.

Сред назначенията в новия кабинет е Ави Маоз, лидер на хомофобската партия „Ноам„, която преди това е свързвала гейовете с трафика на деца и е сравнявала ЛГБТИ+ защитниците с нацисти. Неотдавна той заяви, че макар да не е против ЛГБТИ+ хората, е против „ЛГБТИ-изма като програма и като политическо движение“.

Въпреки публичните обещания, че защитата на правата на ЛГБТИ+ общността няма да бъде застрашена, коалиционните споразумения очертават отстъпление от законите за дискриминация, които биха могли да позволят на доставчиците на стоки и услуги да отказват да обслужват хора въз основа на религиозни убеждения, което вероятно ще позволи хомофобска дискриминация.