Президентът на Уганда е непоколебим в позицията си, дори след като Световната банка спря финансирането заради анти-ЛГБТИ закон

В четвъртък президентът на Уганда Йовери Мусевени осъди решението на Световната банка да спре ново финансиране в отговор на суровия закон срещу ЛГБТ+ хората и обеща да намери алтернативни източници на кредитиране.

Страната ще трябва да преразгледа бюджета си, за да поеме потенциалното въздействие на този ход, заяви младши финансов министър.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Във вторник Световната банка заяви, че законът, който налага смъртно наказание за определени еднополови актове, противоречи на нейните ценности и че ще спре ново финансиране, докато не изпробва мерки за предотвратяване на дискриминацията в проектите, които финансира. Световната банка има съществуващ портфейл от 5,2 млрд. долара в Уганда, но тези проекти няма да бъдат засегнати.

Анти-ЛГБТИ+ законът, приет през май, предизвика широка критика от страна на местни и международни правозащитни организации и западни правителства. Мусевени заяви, че Уганда се опитва да намали заемите във всеки случай и няма да се поддаде на натиска на чуждестранните институции.

През юни САЩ наложиха визови ограничения на някои угандийски служители в отговор на закона. Президентът Джо Байдън също така нареди да се преразгледа помощта на САЩ за Уганда.