Подпишете петиция за криминализиране на престъпленията от омраза срещу ЛГБТ+ хора

 
Sofia Pride 2023
 

Трябва да действаме сега и да поставим анти-ЛГБТИ престъпленията от омраза на първо място в дневния ред на новия министър на правосъдието на България.

Хомофобските Атаки Срещу Тийнейджъри През Октомври 2020, отново подчертават нуждата от  адекватни наказателноправни мерки срещу нападения, базирани на сексуална ориентация и полова идентичност.

За съжаление има дълга история на пренебрежение относно тази тема в България. След убийството на Михаил Стоянов, Министерството на правосъдието предложи проект за нов Наказателен кодекс, променяйки архаичното българско наказателно законодателство, което беше одобрено от Министерския съвет и подаден в Парламента През 2014.

Въпреки няколко публично обявени случаи на хомофобски атаки в последните години, този проект за идентифицирането на сексуалната ориентация и половата идентичност като защитени характеристики, няма много прогрес в Народното събрание. Организациите за защита на човешките права дори наблюдават регрес в сферата.

Фондация „Билитис“, Фондация GLAS, Младежката ЛБГТ организация “Действие”, и партньори като Българският Хелзинкски Комитет, повдигат този проблем публично от години. Проблемът е бил повдиган също и в много доклади на международни неправителствени организации, в няколко от препоръките на ООН и Съвета на Европа,  ОССЕ, както и пред Европейския съд за човешките права.

Въпреки това, до момента, Министерството на правосъдието – като институцията със законодателна инициатива – не прави нищо, с което да изпълни своето задължение. След последния случай на организирана група за „пречистване“ на парк в град Пловдив от гей хора, четири български правозащитни организации поискаха среща с Министъра. До днес все още няма отговор.

Следователно е изключително важно за ЛГБТИ общностите в България, този проблем да бъде разгледан с приоритет от Българското Правителство. Затова трява да окажем натиск на новото Правителство, което ще бъде създадено след наближаващите парламентарни избори през април 2021.

Можете да подпишете петицията тук.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина