Подпишете петиция за криминализиране на престъпленията от омраза срещу ЛГБТ+ хора

Трябва да действаме сега и да поставим анти-ЛГБТИ престъпленията от омраза на първо място в дневния ред на новия министър на правосъдието на България.

Хомофобските Атаки Срещу Тийнейджъри През Октомври 2020, отново подчертават нуждата от  адекватни наказателноправни мерки срещу нападения, базирани на сексуална ориентация и полова идентичност.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

За съжаление има дълга история на пренебрежение относно тази тема в България. След убийството на Михаил Стоянов, Министерството на правосъдието предложи проект за нов Наказателен кодекс, променяйки архаичното българско наказателно законодателство, което беше одобрено от Министерския съвет и подаден в Парламента През 2014.

Въпреки няколко публично обявени случаи на хомофобски атаки в последните години, този проект за идентифицирането на сексуалната ориентация и половата идентичност като защитени характеристики, няма много прогрес в Народното събрание. Организациите за защита на човешките права дори наблюдават регрес в сферата.

Фондация „Билитис“, Фондация GLAS, Младежката ЛБГТ организация “Действие”, и партньори като Българският Хелзинкски Комитет, повдигат този проблем публично от години. Проблемът е бил повдиган също и в много доклади на международни неправителствени организации, в няколко от препоръките на ООН и Съвета на Европа,  ОССЕ, както и пред Европейския съд за човешките права.

Въпреки това, до момента, Министерството на правосъдието – като институцията със законодателна инициатива – не прави нищо, с което да изпълни своето задължение. След последния случай на организирана група за „пречистване“ на парк в град Пловдив от гей хора, четири български правозащитни организации поискаха среща с Министъра. До днес все още няма отговор.

Следователно е изключително важно за ЛГБТИ общностите в България, този проблем да бъде разгледан с приоритет от Българското Правителство. Затова трява да окажем натиск на новото Правителство, което ще бъде създадено след наближаващите парламентарни избори през април 2021.

Можете да подпишете петицията тук.