Variety

Оскари 2023: Режисьорът на „Всичко навсякъде наведнъж“ критикува законопроектите срещу драг изкуството в речта си

Филмът "Всичко навсякъде наведнъж" спечели седем награди "Оскар" от 11 номинации и е големият победител на вечерта.

Режисьорското дуо Даниел Кван и Даниел Шайнерт издигнаха глас в защита на драг изкуството по време на речта си на сцената на 95-ите награди „Оскар„, държейки статуетката за най-добър режисьор.

Дуото, което е известно в бранша като „Даниелите„, спечели награди за оригинален сценарий и най-добър режисьор на наградите „Оскар“ в Лос Анджелис за похвалната си супергеройска комедия „Всичко навсякъде наведнъж„.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Филмът, в който участва спечелилата „Оскар“ за най-добра актриса Мишел Йео, разказва историята на китайско-американска собственичка на пералня, която се сблъсква с данъчна проверка, семейните отношения и междупространственото пътуване във времето. Общо филмът получи три актьорски награди – на Мишел Йео за най-добра актриса, Ки Хи Куан – най-добър актьор в поддържаща роля и Джейми Лий Къртис – най-добра актриса в поддържаща роля.

Излизайки на сцената, Шайнерт отдаде трогателна почит на собствените си родители за това, че не са потискали творческата му натура, използвайки момента да заяви ясната си позиция срещу надигащата се вълна от закони срещу драг изкуството, които в момента се прокарват от консервативните законодатели в САЩ.

Кван също сподели вдъхновяващо послание, в което отпразнува красотата на различията. „Във всеки един човек се крие величие„, добави той. „Благодаря много на всички, които отключиха моя гений.

Шайнерт и Кван, които вече са спечелили редица награди за най-добър режисьор за „Всичко навсякъде наведнъж„, включително наградите на Гилдията на американските режисьори и Critics Choice, са рядко срещана двойка режисьори, които печелят елитната филмова награда за най-добър режисьор.

На тазгодишната церемония доминираше филмът „Всичко навсякъде наведнъж„, който спечели повечето от водещите категории, включително за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра актриса в поддържаща роля и най-добър актьор в поддържаща роля – седем награди „Оскар“ от общо 11 номинации.

Мишел Йео, която взе и наградата за най-добра актриса, стана първата азиатска звезда, спечелила награда за най-добра актриса в 95-годишната история на наградите „Оскар„.