Огромна стъпка към равенството: Токио ще признава еднополовите партньорства

Токио скоро ще признае еднополовите партньорства. Реформите ще влязат в сила от април 2022 г., въпреки че все още не е ясно дали ще дадат на хомосексуалните двойки същите права, които получават женените двойки в страната. Губернаторът на града, Юрико Коике, обясни, че Токио ще въведе система, която ще признава гей партньорствата за равностойни на брака, след като Столичната асамблея на Токио единодушно реши, че е време за признаване.

На 7 декември Коике заяви: „В отговор на желанията на жителите на Токио и на тези, които са загрижени за този въпрос, през тази финансова година ще изготвим проект на основен принцип за признаване на еднополовите партньорства.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Натискът върху националното правителство на Япония нараства през последните години, тъй като тя продължава да бъде единствената страна от Г-7, която не признава законно еднополовите бракове. Въпреки това повече от 100 местни власти в страната признават определени права на хомосексуалните двойки, като например общи имена в договорите за наем.

Проучване на обществената телевизия NHK показа, че 57 % от хората одобряват узаконяването на хомосексуалните бракове. Въпреки че предстои да бъдат обявени повече подробности, активистите на ЛГБТ+ кампаниите в региона разкритикуваха този ход за това, че не дава „същия правен ефект като брака„.