Нова вълна от дискриминация за общността в Уганда

Дни след като парламентът на Уганда разпореди разследване на предполагаемото насърчаване на хомосексуалност в училищата, в интернет се появи видео, в което жителят на Кампала Ерик Ндавула е идентифициран като гей. 26-годишният Ндавула разказва, че хазяинът му е показал видеото, публикувано от човек, чието име той не разпознава. След което наемодателят му издал предизвестие за изгонване, като заявил, че в сградата не може да се настанява ЛГБТИ+ човек.

Сега съм заплаха за децата наоколо, защото ще ги вербувам към хомосексуалност„, заяви иронично Ндаула пред Ройтерс.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Неговият опит е един от примерите за вълна от дискриминация и насилие срещу ЛГБТИ+ лица, откакто парламентът обяви своето разследване, казват активисти. Това влоши и без това несигурния статут на общността в Уганда, където еднополовите връзки се наказват с доживотен затвор.

Министърът на информацията Крис Бариомунси не отговори на молбата за коментар относно въздействието на разследването. Кутберт Абигаба, депутатът, който ръководи проучването, заяви пред Ройтерс, че „не се притеснява от това, което те (ЛГБТИ+ хората) казват„, а просто, че разследването е необходимо, тъй като децата се запознават с ЛГБТИ+ теми в училищата чрез набиране на материали и четене. Той не предостави никакви доказателства.

Активистите в Уганда твърдят, че витиеватият език, използван от длъжностните лица за обосноваване на разследването, както и неотдавнашните коментари срещу ЛГБТИ+ общността на президента Йовери Мусевени и на главата на местната църква в Уганда, вече са имали дълготрайни последици.

ЛГБТИ+ угандийците се опасяват, че положението им може да се влоши още повече. Във вторник депутатът Асуман Басалирва получи разрешение от парламента да подготви нов анти-ЛГБТ закон, който, както той каза пред Ройтерс, ще криминализира редица дейности свързани с общността, включително „подпомагане, подстрекаване, насърчаване (…)„.