185 немски актьори се разкриха пред списание „Süddeutsche Zeitung Magazin „

185 немски актьори направиха груповo себеразкриване (coming out) за корицата на Süddeutsche Zeitung Magazin в публичен манифест, озаглавен #ActOut. Поместваме ексклузивно за PROUD.bg българския превод на манифеста:

„Ние сме тук. Ние сме много.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Освен всичко останало, ние сме актьори, които се определят като лесбийки, гейове, бисексуални транс*, куиър, интерсекс и небинарни. До този момент не можехме да бъдем напълно откровени за личния си живот, без да се страхуваме от възможните последици за кариерата си. Твърде често нашите мениджъри, кастинг продуценти, режисьори колеги и др. ни съветваха да мълчим за сексуалната си ориентация и джендър идентичността си. Поради наличието на риск за нашите кариери.

Днес, веднъж завинаги, слагаме край на всичко това.

Решихме да се обединим с публично изявление с цел повишаване на видимостта на нашата общност.

Някои от нас са актьори, които смело рискуваха да се разкрият в миналото; други се решиха да го направят сега. Някои от нас едва сега започват с кариерата си, други са вече добре известни имена, а за други тепърва ще чувате. Израстнахме във времето, когато хомосексуалността беше незаконна и нямахме примера на младия Елиът Пейдж. Израстнахме в селца и големи градове. Ние сме чернокожи, емигранти, хора с физически увреждания; ние не сме хомогенна група.

До този момент ни втълпяваха, че ако разкрием определени страни от идентичността си, а именно сексуалността и джендър идентичностите си, то тогава бихме изгубили правото си да изобразяваме определен тип герои или взаимоотношения. Сякаш знанието за това кои сме в личния си живот би отнело от умението ни да се превъплъщаваме убедително в дадени роли.

Това няма нищо общо с истината.

Ние сме актьори. Няма нужда да бъдем героите, които играем. Играем така сякаш това е самата истина – това ни е работата.

Играем съпруги и бащи, любовници и политици, герои и аутсайдери. В повечето случаи играем герои, с чиито идеи никога не бихме се съгласили. Ето защо можем да играем убийци, без никога да сме убивали. Можем да спасяваме човешки животи, без да сме изучавали медицина. Можем да играем хора с идентичности различни от нашата собствена. Впрочем, правихме всичко това много дълго време, не заради друго, а защото такава е природата на занаята ни.

Освен това, опитът в последните няколко години показва, че нагласите на зрителите се променят и развиват.

Има прекалено много истории и гледни точки, които можем да гледаме и можем да честваме. Много повече истории и гледни точки, отколкото само и единствено историите на белия, хетеросексуален човек от средната класа.

В Германия разнообразието отдавна е вече факт.

За съжаление, този факт намира твърде рядко отражение в културния ни наратив.

Открай време обществото ни е подготвено за тази стъпка. Зрителите също са готови.

Индустрията ни би трябвало да проявява солидарност и да отразява обществото в неговото цялостно разнообразие.

Ние носим отговорност за това да живеем и работим свободно и открито, заедно. Ние сме солидарни с всеки, който е бил жертва на всякаква форма на дискриминация – дали на база възраст, класа, етнос, физически заболявания и пр.

Също така сме солидарни с колегите си, които не са готови към днешна дата да предприемат тази стъпка.

Това е един акт на солидарност, който излиза много извън рамките на нашата индустрия и не е просто призив към тези, които ни подкрепят.

Нямаме търпение да разкажем следващите нови истории и да изиграем нови персонажи.

Светът се променя и ние всички играем важна роля за неговата промяна.“

SZ-Magazin 5/2021 Actout COVER