Международна конференция, засягаща борбата за брачно равенство на 8-ми ноември в София

През 2001 г. Холандия става първата страна в света, узаконила брачното равенство за еднополови двойки. Това създава прецедент, последван от десетки други страни. Днес на брачно равенство се радват жителите на повечето държави в ЕС, но в България то остава все още мит.

На 8 ноември в София международната конференция „Признаване на правата на еднополови двойки, сключили брак или съжителство в ЕС” за първи път ще доведе изявени експерти от различни страни, които да споделят постигнатото от тях до момента в родните им държави и какво предстои да се направи в битката за брачно равенство. Събитието ще се проведе от 10 до 14 ч., в Дом на Европа, като официален език ще бъде английски с превод.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Фондация GLAS в партньорство с Центъра за изследване на демокрацията, Фондация “Ресурсен център – Билитис” и Младежка ЛГБТ организация “Действие” са организатори на събитието. Конференцията се осъществява по проекта Love Moves, финансиран от Rights, Equality and Citizenship Programme и посветен на брачното равенство и правото на пребиваване в ЕС на хомосексуални двойки.

В програмата ще участват Монин Грифит директор на организацията Belong To и част от екипа на YES! Campaign, който успя да постигне победа в референдума в Ирландия, Габи Кайеха, ръководеща ЛГБТИ консултативния съвет към Министерство на Европейските Афери и Равенството в Малта, а Теодора Ротару от Румъния ще даде подробности за проваления референдум в страната й и победата по делото Коман.

https://www.facebook.com/events/724223914643396/