Мартина Апостолова влиза в танцовото кино в „Задължително приятно“

Българската актриса Мартина Апостолова влиза в танцотово кино с ролята си в продукцията „Задължително приятно“. Филмът е в жанр скрийнденс – арт форма, която комбинира движението на тялото с това на камерата, за да раздвижи въображението и да предостави дълбоко визуално изживяване. Връзката между камерата и движещия се обект е сложно преплетена в процеса на монтаж, предоставящ една вдъхновяваща, художествена арт симбиоза между кино и танц.

Продукцията е насочена към екстремните ситуации от живота. Основната идея, заложена в проекта е темата зa „Двата свят“, вдъхновена от книгата „Демиан“ на Херман Хесе. Преживяването на „уюта у дома“ и другият свят, този навън, който обещава и изисква друго от нас. Едно споделяне в дистанцията на пространството.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Целта на проекта е да допринесе за развитието на художественото танцово киноизкуство в България. Филмът е насочен към българска и международна публика, към млади и изтъкнати артисти от сферата на съвременния танцов свят и художественото кино. Проектът е подготвян в продължение на пет месеца от сдружение „АлмаАртис“ в партньорство с Нов български университет и Национален фонд „Култура“.

Премиерата ще се проведе на 21 януари от 18:00 ч. в Университетски театър на Нов български университет. Режисьори и хореографи на „Задължително приятно“ са: Яница Атанасова и Татяна Соколова. Зад камерата е Йохан Вирт, музиката е на Стефани Райчева. В ролите влизат Мартина Апостолова, Яна Грозданова и студенти от департамент „Театър“ на НБУ: Альона Пелня, Бетина Димитрова, Ванеса Малинова, Йоана Йорданова, Радина Камбурова.