Марадона крещя хомофобни обиди по време на Световното

Диего Марадона, смятан от мнозина за най-добрият футболист в историята, бе остро разкритикуван за това, че крещя анти-гей обиди на живо по телевизията.

Аржентинската легенда отпразнува победата на предпочитания от него отбор срещу Нигерия показвайки среден пръст с двете си ръце и крещейки „puto“ към други фенове. Испанската дума, която се превежда като „педал“, вече предизвика доста проблеми по време на Световното първенство по футбол. Преди дни мексиканската футболна федерация беше глобена 17 000 лева за това, че фенове крещяха „puto“ по време на мач. Това се случи след като по време на квалификационни мачове Мексико беше глобена 11 пъти по същата причина.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Любимият отбор на Марадона също беше глобен по-рано – със сумата от 177 000 – за това, че негови фенове бяха уличени в „сбивания, хвърляне на предмети и хомофобни и обидни викове“.

57-годишният футболист, който спечели Световната купа през 1986 като капитан на аржентинския отбор, бе разкритикуван в социалните медии. Много фенове обвиниха ФИФА в двойни стандарти след наказанието за Мексико. Те недоумяват защо организацията е няма за поведението на Марадона.

Миналата година ФИФА прие нова процедура, която дава на съдиите правомощия да прекратяват мачове в случаите, когато хомофобните викове не престават.