Лигата на равнопоставеността организира Шествие на толерантността в Пловдив на 16 ноември

Активистката организация Лига на равнопоставеността организира поредица от атрактивни събития в Пловдив на 15, 16 и 17-ти ноември, сред които т.нар. шествие на толерантността.

На 15 ноември (петък) в 13:00 в Центъра за обществена подкрепа (бул. Марица 21) ще бъде открита изложбата „Другите в мен“, която разказва за множеството пластове – реални и въображаеми – на няколко ромски младежи. „Другите в мен“ е авторски проект на фотографа Емил Методиев. Освен с фотография в рамките на Photo EMOtions, Емил е ромски активист и експерт. В момента работи с Постоянна ромска конференция. Изложбата ще остане отворена за посещение до края на месец ноември с работното време на Център за обществена подкрепа.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На 15 ноември (петък) в 15:00 Лига на равнопоставеността кани на разговор граждански организации, активисти и експерти от Пловдив и страната, които работят с уязвими групи с цел утвърждаването на равнопоставеността им в обществото в „Отсреща“ (ул. Бетовен 12). По време на срещата ще бъдат обсъдени основни предизвикателства пред работата за равнопоставеност на уязвими групи. В рамките на срещата ще бъде представена самата Лига на равнопоставеността и нейната визия за развитие. Срещата е с предварителна регистрация на https://forms.gle/xz1cd17JryAgjbp57.

На 15 ноември в 18:00 в Lucky Дом на киното ще бъде открита и интерактивната изложба „Лицата на България“. Посетителите ще имат възможността да се запознаят с историите на представители на различни общности, както и да видят фотографии на лицата им. Те сами ще трябва да преценят обаче как се напасват истории и лица. По време на изложбата ще има коктейл и възможност за неформални разговори с членове на Лигата на равнопоставеността. Веднага след изложбата ще бъдат прожектирани и филмите – Кино за равнопоставеност: Тихото дете, Брак, Ром Кихот.

На 16 ноември от 10:00 Лигата на равнопоставеността организира Жива библиотека и Базар на равнопоставеността, които ще се проведат в Дондуковата градина, към пресечката на ул. „Бетховен“ и „Цар Калоян“ (или в „Отсреща“ при лошо време). В Живата библиотека всеки „читател“ може да избере „книга“, която да прочете – книгата е всъщност жив човек, готов да разкаже своята история и да отговаря на въпроси. В безопасна среда можете да говорите лице в лице с представители на ромската, глухата и ЛГБТИ общността.

Акцентът в програмата пада върху  Шествието за равнопоставеност „Заедно е супер“, което ще тръгне на 16-ти ноември в 15:00 от Площад Съединение. Организаторите споделиха: „Шествието е символ, че независимо от политически стратегии за изкуствено разделение, социалната тъкан може да бъде заздравена, а ние можем да се отнасяме един към друг с уважение и да подкрепяме тези, които са в неравнопоставена ситуация. Включването в шествието е начин да кажем, че човекът е човек, независимо от етнически произход, религия, цвят на кожата, сексуална ориентация и полова идентичност, увреждане или друга идентичност. Шествието ще се предвожда от ромския оркестър „Карандила“, които ще свирят за нас и след неговия край пред Община Пловдив. Каним участниците да дойдат с плакати за равнопоставеност, знамена и символи на уязвими групи, европейския и българския флаг. Очакваме включване от институции, организации и посолства. Но най-вече очакваме теб!“

Специалната програма на Лигата на равнопоставеността ще завърши с Работилница за комикси на 17 ноември (неделя) от 11:00 в Младежкия клуб „Рома – Столипиново“ (ул. Малина 12). Лигата на равнопоставеността е създадена около идеята за група от супер герои, които са много различни, но застават заедно срещу неприемането и отчуждението и именно това ги прави силни. В рамките на работилницата, предназначена за млади хора от различни общности, посетителите ще се запознаят с историите на тези супер герои и заедно ще се опитат да измислят сюжети, в които те участват. Най-добрите истории впоследствие ще се превърнат в кратки онлайн комикси.