Кои са най-емблематичните куиър герои от видео игри?

Преди 30 години много видео игри са се състояли единствено от текстова част. Играчите са написвали различни команди, а след това са чели какво се случва. Днешният процес е познат на всички, но първите куиър герои в игри са се появили още в онзи ранен период. През 1986 компанията Infocom издава компютърна игра, озаглавена „Moonmist“, в която главната героиня е лесбийката Вивиан. Първата изцяло куиър игра излиза през 1988, под заглавието „Caper in the Castro“, а от тогава гейминг индустрията се е развила до такава степен, че не е изненадващо да срещнем куиър герои в мейнстрийм и инди игри. Представяме ви някои от най-ключовите персонажи през годините:

Eagle от Street Fighter:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Eagle е един от двамата английски борци в първото издание на Street Fighter от 1987. Иконом по професия, той се бие с две пръчки, а костюмът му се състои от тиранти и папионка. В по-късните части на играта, неговият персонаж е изграден като верен фен и клонинг на Фреди Меркюри.

Birdo от Super Mario Bros 2:

Nintendo представиха Birdo като злодей, плюещ яйца във втората част на Super Mario Bros. Според наръчника към играта, Birdo си мисли, че е момиче и предпочита да бъде наричан Birdetta. Затова и някои геймъри го идентифицират като една от първите транс героини във видео игра.

Poison от Street Fighter:

Poison e една от по-неизвестните героини от Street Fighter (и по-специфично Final Fight), но тъй като японските създатели сметнали, че ще бъде странно за американците да гледат как мъжките герои пребиват красиво момиче, те решили да я направят транс жена. Такава била логиката в края на 80-те. Според някои Poison е карикатура на сексуалните работници, а според други – транс икона.

Ash от Streets of Rage 3:

Streets of Rage 3 е продукция на Sega от 1994. В оригиналната японска версия на играта първият бос е Ash – campy мускулест мъж, облечен в дрехи, наподобяващи архетипа на гей рокер/моторист.

Chitsa от Fallout 2:

Играчите на анти-утопичната RPG класика Fallout 2 могат да избират пола на героите. Играта включва противоречиви теми като робство, проституция, организирана престъпност, а ако избереш да играеш с героинята Chitsa, може да станеш свидетел и на лесбийска сватба. Революционно за 1998, нали?

Dr. Liara T’soni от Mass Effect:

Mass Effect e една от най-куиър поредиците в гейминг историята. Героинята Dr. Liara T’soni е част от женската раса ‘asari’, която може да се размножава с всички видове. Ако играеш с женски персонаж, има опция за секси лесбийска сцена с Liara.

Gay Tony от Grand Teft Auto:

Gay Tony далеч не е първия куиър герой в Grand Theft Auto, но повечето от тях за изградени на база вредни стереотипи. Gay Tony e собственик на нощен клуб, консумиращ огромна доза наркотици. Играчът влиза в ролята на неговия бодигард.

Bill от The Last of Us:

В пост-апокалиптичния свят на The Last Of Us, главните герои Джоел и Ели попадат на мистериозен град, управляван от параноичния гей герой Бил. Репрезентацията се радва на поощрение от GLAAD, тъй като разбива множество стереотипи.