Картбланш на Елица Георгиева – поредица от творчески документални филми

В рамките на Годината на документалния филм, Френският институт в България има удоволствието да повери, в продължение на пет последователни дни, прожекциите в зала „Славейков“ на писателката режисьор Елица Георгиева.

Между 22 и 26 април ви очакват творчески документални филми, които променят кинематографичния пейзаж на Франция, но не са показвани до момента в България. Всички филми са със субтритри на български език.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Впечатление прави прожекцията във вторник, 25 април, на филма „Невидимите“ на Себастиен Лифшиц, който разказва за мъже и жени родени в периода между двете световни войни; между тях няма нищо общо, освен факта, че признавали открито своята хомосексуалност във време, когато обществото отказвало да ги приеме.

„Обичали са, воювали са, жадували са, любили са, а днес разказват за живота на хора в сянка, разделени между желанието да се чувстват като всички останали и принудата да извоюват собствена свобода и заживеят в хармония със своята природа.“

Прожекциите ще се състоят в присъствието на Елица Георгиева и ще бъдат последвани от дискусия. Всички филми са със субтитри на български език. Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.