Цветомир Димов

Към шествието на София Прайд 2024 се присъединиха над 10 000 души

Най-голямото мирно протестно шествие за човешки права се проведе за 17-та поредна година

София Прайд 2024 събра над 10 хиляди души в подкрепа на човешките права за пръв път на площад Батенберг през изминалата събота. Въпреки високите температури, хиляди се включиха в мирното протестно шествие по улиците на София, което се провежда за 17-та поредна година. След исканията на протестиращите както и в предишни години бяха юридическо регламентиране на еднополовите връзки, ясна процедура за смяна на пола и повече приемане в обществото. Акцент тази година под мотото “България е и нашият дом” бе апелът ЛГБТИ+ хората да не бъдат отхвърляни като част от българското общество. 

Традиционно шествието беше подкрепено от множество посланици и дипломати от чуждестранни мисии у нас, а по време на концерта от сцената говориха представители на посолствата на САЩ, Великобритания и кралство Нидерландия. 

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

“Наричат ни “уроди”, “парадиращи извратеняци”, “гряшници”. Искам да покажем на всички, че това е шествие на любовта и че ние отвръщаме на омразата с обич. Моля ви, прегърнете човекът до вас и му покажете, че е обичан и важен и че не бива да понасяме такива думи,” каза от сцената на София Прайд Симеон Василев от фондация GLAS. “Отне ни 16 издания на Прайд и 20 години работа, но ние успяхме! Хомофобията вече е в Наказателния кодекс,” допълни Симеон във връзка с промените от 2023 г. “Не бива повече да се страхуваме кои сме. И бъдете сигурни – следващата промяна няма да отнеме толкова дълго!”, завърши той.  

Преди шествието на сцената на София Прайд 2024 се проведе концерт с участието на едни от най-хитовите и популярни артисти в България – Мила Роберт, Дара Екимова, Лидия, Ирина Флорин, Ваня Щерева, Михаела Маринова, Venci Venc’, YVA, рок групата Overhook и украинският певец Орфи. Концертът беше открит от 6  млади артисти, които получиха възможност да пеят пред хиляди на младежката сцена на София Прайд – GABÓ, трио VIVA,  Elittna, Yasen, Робин и Рая-Христина Вътева. За първа година водеща на концерта беше телевизионната водеща Карин Околие. 

Ирина Флорин, една от легендите на българската музика, сподели от сцената: „Аз съм много развълнувана, че сме заедно днес. И понеже виждам, че сме много, искам да ви кажа, че заедно ще постигнем всички промени, за които се бори ЛГБТИ+ общността в България.“

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието през 2024 е подкрепено от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия и компаниите Mastercard, Paysafe, Progress, Absolut, Accenture, IBM, Ingram Micro, EY, HP Enterpise, Sutherland, Kin+carta, WorkNomads LAB Hotel, Fashion Days, Sensata и други.