Как да намерите приятели в ЛГБТ+ общността

Намирането на приятели не е лесна задача, особено ако си куиър и живееш в малък град. Ако се припознавате в тази ситуация, вероятно е добре да се замислите за вашите приоритети. За щастие, в големия град е с една идея по-лесно за повечето. Въпреки това, на по-срамежливите, интровертните и неуверените винаги им е по-трудно да намерят мястото си в общността и да открият други хора като себе си. Предлагаме ви няколко съвета, които вероятно ще ви бъдат от полза в този случай:

Присъединете се към група за опознаване или взаимопомощ:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Възможно е да откриете куиър хора със същите интереси като вашите, независимо дали става дума за спорт, музика, филми или видео игри. В общностния център Rainbow Hub в София често се случват такива срещи, както и прожекции на филми, така че проверявайте календара със събития периодично. И не забравяйте – дори на първото си такова събитие или среща да се почувствате неловко и да не се запознаете с никого, не се отказвайте веднага. Нормално е да се чувствате особено, когато отивате на ново място, на което не познавате никого.

Потърсете приятели в Grindr/Scruff/Tindr:

Дълго се чудихме, дали да сложим тази опция, тъй като повечето хора във въпросните приложения търсят предимно сексуален контакт. Въпреки това, за много от хората, които не живеят в София, това е един от малкото начини за запознаване с гей хора. С по-голям късмет е възможно да попаднете и на човек, който търси приятелски отношения с вас. За да сте сигурни, напишете в профила си, че търсите приятели, а не секс.

Потърсете приятели във форуми/чат групи:

Ако наистина ви е изключително трудно да намерите хора с вашите интереси и горните две опции не помагат, интернет ще ви помогне да се свържете с други хора по света. Във форуми като Reddit ще намерите дискусии по всички възможи теми, за които се сещате, а също така е възможен и варианта вие сами да създадете тематична група.

Отидете в гей бар/гей клуб:

Знаем, че на интровертите не им е лесно да се отпуснат в гей заведенията, но не се настройвайте предварително. Дори да отидете няколко пъти и просто да стоите на едно място, без да говорите с никого, хората ще започнат да ви разпознават и да ви заговарят. Дори не е нужно да пиете алкохол, ако не искате.

Винаги се оглеждайте:

Възможно е да срещнете куиър хора навсякъде, не само на местата, на които традиционно се събира гей общността. Куиър хората също пазаруват, ходят на работа, тренират и т.н. Затова винаги си дръжте очите широко отворени и ако някой ви даде сигнал, отидете при него/нея и се представете.