closeup of a transgender pride flag waving on the blue sky, moved by the wind, with the sun in the background

Как да бъдете по-добри съюзници на транс общността

Макар и през последните години да забелязваме съществен прогрес за транс общността по света, трансджендър хората продължават да бъдат маргинализирани и дискриминирани дори от самата ЛГБ общност. Важно е да осъзнаем приноса им към борбата за равни права през годините и да им се отплатим, като ги подкрепяме и защитаваме. В тази статия ще ви напомним за начините, по които вие може да бъдете по-добри съюзници на транс приятелите, роднините и колегите ви.

Не толерирайте транс дискриминация:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Трансджендър общността става жертва на дискриминация по много различни начини. Насилието и заплахите са най-очевидните от тях, но понякога дискриминацията е по-прикрита и включва осъзнатото използване на грешни местоимения, нарушаване на личното пространство или правенето на снимка без разрешение. Ако станете свидетел на нещо подобно ви съветваме да се намесите и да защитите транс човека. Дори и да не го познавате, може просто да се обърнете към него и да го попитате: „Добре ли си? Имаш ли нужда от помощ?“. Това вероятно ще го накара да се почувства по-добре.

Изслушвайте:

Дори да знаете коя е Лаверн Кокс и да сте изгледали всички епизоди на сериала „Pose“, това не означава, че знаете всичко за преживяванията на транс хората. Със сигурност никой не знае по-добре от тях какво е да живееш живот с такава идентичност. В свят, който се опитва по всевъзможни начини да заглуши гласовете на малцинствата, бъдете различни. Когато изслушате транс хората ще осъзнаете, че техните преживявания се различават и не се определят само от това, което чувате и виждате в медиите.

Допуснете, че може да направите грешки:

Повечето транс хора прощават грешките, когато те идват от липса на информираност. Допуснете, че може да направите грешки, когато комуникирате с тях, поправете се, когато е нужно и продължете да говорите с тях. Ако неосъзнато използвате неправилното местоимение, това не е краят на света – просто се извинете, без да драматизирате ситуацията.

Транс идентичността не е естетически стил:

Половата идентичност и половото изразяване са две различни неща. Не получавате бонус точки, защото дори не сте разпознали, че даден транс човек се е родил в различно тяло. Освен това, само защото един човек се идентифицира като транс, не означава, че той трябва да отговори на вашите очаквания за дрехи, външност или маниери. Важно е да осъзнаете, че половите норми са социален конструкт, който единствено вреди. Съществуват много различни начини да бъдеш транс. Не си създавайте очаквания!

Не задавайте натрапчиви въпроси:

Ако се сещате за въпрос, който не бихте задали на никой друг, освен на транс човек, по-добре си го запазете за себе си. Просто е – щом се чувствате неудобно да зададете въпрос на cis-полов човек за гениталиите му, тогава нямате оправдание да го правите с транс хората. Въпросите за оперативните намеси също са особени и твърде лични. Много транс хора не минават през т.нар. ‘операция за смяна на пола’ и това не ги прави по-малко транс.

Транс хората са нещо повече от половата си идентичност:

Транс хората имат много страни и качества и едва ли искат да прекарат всеки разговор през живота си, обяснявайки и разказвайки за половата си идентичност. Важно е да покажете подкрепата си, но не е нужно да напомняте с всяко второ изречение колко и защо ги подкрепяте. Постарайте се да създадете атмосфера, в която транс хората да се чувстват комфортно да споделят за себе си, но не фиксирайте темата. Съвсем спокойно може да обсъдите и завръщането на Pussycat Dolls, дрехите на Били Портър и любимите си песни на Лейди Гага.