Иво Димчев шашна съдиите и зрителите на британския ‘X Factor’ (видео)

Уникалната българска куиър звезда на международната перформънс сцена Иво Димчев изненадващо се появи в британското издание на риалити шоуто „The X Factor“.

Димчев се яви на кастинг пред четиримата съдии на състезанието – Роби Уилямс, Айда Фийлд, Луис Томлинсън от One Direction и ветерана Саймън Коуъл. Представяйки се като „Айво“, той изпя собствена композиция, наречена „Lucky Day“. На въпрос за какво се пее в песента, той даде следния отговор: „Когато скъсаш с някого и си мислиш, че си свободен и излезеш на улицата, срещаш хора, срещаш грешните хора. Но дори да срещнеш грешните хора, пак можеш да им дадеш малка частица от сърцето си.“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Обяснението изглежда обърка съдиите. Коуъл възкликна: „Какво по дяволите означава това?“, а Уилямс отвърна: „Не знам…“

Изпълнението на Димчев включваше четирима танцьори и бе съпроводено от характерната за артиста нестандартна хореография, която предизвика смаяни погледи в залата. Въпреки това обаче, то бе аплодирано и получи три одобрителни гласа. Само Луис Томлинсън се обяви против участието на Димчев в по-нататъшните кръгове на конкурса.

В творчеството си Иво Димчев използва актьорска игра, танц, музика, пеене, физически театър и метаморфозите на своето тяло като манифест на сценична свобода. Кариерата му до момента наброява над 30 спектакъла, изнесени на различни места в Европа, Северна и Южна Америка. Носител е на редица международни признания и награди. Води и майсторски класове пред студенти по изкуства. През 2014 г. организира изложбата “Асамблея на срама” в движеното от него тогава алтернативно пространство за свободно изкуство “МОЗЕЙ” в София. През 2016 г. получава наградата “Икар” за танц и пърформанс за своя “Опервил”, поставен в театър “Азарян” в НДК. През 2017 г. представи студиен албум с авторски песни, както и книгата си “Лирика и педератуси”.