ГЛАВАТА НА ВИСШИЯ АНГЛИЙСКИ ФУТБОЛ: ОТКРИТО ГЕЙ ФУТБОЛИСТ БИ БИЛ ТОРМОЗЕН

Председателят на британската Футболна асоциация заяви, че евентуален открито гей професионален футболист би бил подложен на „съществен тормоз“. Информацията предаде Pink News.

Последният разкрил се играч от английската висша лига бе Джъстин Фашану, който се разкри през 1990, но осем години по-късно се самоуби в следствие на години хомофобно малтретиране и недоказани обвинения в сексуално насилие.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Бившият играч на Leeds United Роби Роджърс и бившият играч на Aston Villa Томас Хицълспергер се разкриха като гей мъже едва след оттеглянето си от професионалния спорт.

Грег Кларк, председател на Футболната асоциация, говори по въпроса за хомофобията по време на парламентарно изслушване пред Комитета по културата, медиите и спорта. На въпрос от депутат, Кларк отговори: „Бих бил изумен, ако нямаме гей играчи в премиерната лига, и лично аз съм закрамен от това, че не се чувстват достатъчно безопасно, за да се разкрият.“ Попитан дали открито гей играч би бил подложен на тормоз като този над Фашану, той каза: „Мисля, че би имало значителен тормоз. Не мисля, че сме разрешили този пробем все още.“

Кларк добави: „[Сред футболните фенове] има много малко малцинство, което упражнява злостен тормоз върху онези, които възприема като различни. Нашата работа е да изкореним това поведение.“