Фондация Билитис стартира инициатива за подкрепа на застрашени от изпадане в бедност ЛГБТИ+ хора

Oт 8ми февруари, 2021 Фондация Билитис започва да оперира инициатива за спешна подкрепа на застрашени от изпадане в бедност хора от ЛГБТИ+ общността. Чрез този фонд ние искаме да подкрепим и да бъдем солидарни с тези, които са в най-голяма нужда.

Всеки, който получава минимални или под минималните доходи или е в нужда, може да кандидатства за спешна подкрепа. Фондът предоставя ваучери за храна и лекарства, както и финансова подкрепа за спешни медицински и жилищни разходи.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Докладът за бедността и споделения просперитет за 2020 г. (PSPR2020) съобщава, че пандемията, причинена от COVID-19, най-вероятно ще тласне между 88 и 115 милиона души в крайна бедност – тези, които живеят под $ 1,90 на ден – по целия свят през 2020 г.

Според анкета, проведена заедно с фонцадия ГЛАС през 2020г. само 52,7% от анкетираните посочват, че не са изпитали финансови затруднения в резултат на противоепидемичните мерки заради Covid-19. 23,4% споделят, че са изпитали затруднения с разходите за храна и с разходите за наем/ипотека. 12,6% са изпитали финансови затруднения, свързани с разходите за лекарства. А 10,8% от тях посочват, че им се е наложило да променят ситуацията си на живеене в следствие на ковид.

Световната епидемия от COVID-19 влияе негативно и на хората в ЛГБТИ+ общността. Повече от 220 прайда по света са отменени или отложени, считано от 3 април 2020 г. Global Pride, онлайн събитие с многобройни национални домакини, беше насрочено за 27 юни 2020 г.  ЛГБТИ+ също така се сблъскват със завишена дискриминация и високи нива на ксенофобия и расизъм. Всички сме склонни към самоизолация, а пандемията постави хората от общността на ръба на приемането. Това ни прави от първите губещи работата и домовете си. Нека останем заедно и помогнем на тези, които имат най-много нужда от нас.

Разберете как да кандидатствате за фонда тук: https://bilitis.org/humanitaren-covid-fond-lgbti-hora/