Members of European Parliament (MEPs) and LGBT supporters demonstrate their support to Poland's LGBTQ community in front of the Parliament during a plenary session in Brussels on September 15, 2020. - Rule of Law in Poland and LGBT rights are one of main topics in the debate. (Photo by JOHN THYS / AFP)

Европейският парламент обяви Европейския съюз за ЛГБТИК зона на свободата

Европейският парламент гласува декларация, която обяви Европейския съюз за „Зона на свобода за ЛГБТИК лицата“ в историческа сесия в четвъртък. Тя бе приета с огромно мнозинство от 492 подкепили срещу 141 „против“ и 46 „въздържал се“. Повечето български евродепутати са гласували „за“, включително целите делегации на БСП и ДПС. Пет политически групи подкрепиха декларацията – Европейската народна партия, Прогресивният алианс на социалистите и демократите, Обнови Европа, Зелените/Европейски свободен алианс и Левицата.

Декларацията, която не е правно обвързваща, е в отговор на т.нар. „зони, свободни от ЛГБТ“, обхванали ⅓ от Полша. От 2019 г. насам множество населени места в Полша се обявиха за „свободни“ от хомосексуални хора, а управляващата национално-консервативна партия ПиС редовно излиза с позиции срещу ЛГБТИ общността. Декларацията адресира ситуацията в Полша и споменава проблемите, с които се сблъсква ЛГБТИ общността в Латвия и Румъния, както и „сериозното нарушаване“ на ЛГБТИ правата в Унгария. Също така, евродепутатите отбелязват, че дискриминацията е проблем в целия ЕС, а напредъкът в борбата срещу дискриминацията и тормоза над ЛГБТИК хора е незначителен.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„ЛГБТИК лицата навсякъде в ЕС следва да се ползват от свободата да живеят и публично да изразяват своята сексуална ориентация и полова идентичност, без да се страхуват от нетърпимост, дискриминация или преследване. Органите на всички равнища на управление в целия ЕС следва да защитават и насърчават равенството и основните права на всички, включително ЛГБТИК лицата,“ казва още декларацията.

В навечерието на обсъждането, Тери Райнтке от групата на Зелените заяви: „Не сме идеология. Ние сме граждани. Заслужаваме фундаментални права, свобода и равенство. Знаем, че това все още не е реалност. Но ще продължим да се борим за нея.“

Приемането на декларацията беше посрещнато от вълна от подкрепящи изказвания. В туитър, ЛГБТИ интергрупата обяви: „[Остава] много работа за вършене напред, но това е обещание за ангажимент към каузата и към ЛГБТИК хората, активистите, организациите и съюзниците, които разчитат на нашата подкрепа!“

Пълният списък на гласувалите от българска страна са както следва:

Българските депутати, подкрепили декларацията, са Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), Атидже Алиева-Вели (ДПС/Обнови Европа), Елена Йончева (БСП/ПЕС), Сергей Станишев (БСП/ПЕС), Иво Христов (БСП/ПЕС), Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа), Искра Михайлова (ДПС/Обнови Европа), Петър Витанов (БСП/ПЕС), Радан Кънев (ДСБ/ЕНП) и Цветелина Пенкова (БСП/ПЕС). Въздържали са се Александър Йорданов (СДС/ЕНП), Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) и Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП). Против са гласували Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) и Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР), а Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) не е гласувал.