Еднополовите двойки могат да сключват брак в Естония

Еднополовите двойки в Естония ще могат да сключват брак, считано от първия ден на новата 2024-та година, което според гражданите доближава държавата до скандинавските ѝ съседи по отношение на равните права за хората от ЛГБТИ+ общността.

Естония стана първата бивша съветска държава, която узакони еднополовите бракове, след като през юни парламентът на страната гласува в подкрепа на правото на брак. Мнозинство от 55 депутати гласува за изменение на Закона за семейството, а 34 депутати гласуваха против законопроекта в 101-местния парламент.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Изборната победа на министър-председателя Кая Калас през февруари, която оттогава ръководи най-прогресивното коалиционно правителство в историята на страната, се смята за фактор, който е подпомогнал усилията за постигане на брачно равенство.

Законът влезе в сила в понеделник заедно с възможността всички двойки да могат да регистрират заявленията си за брак онлайн. Първите заявления ще бъдат обработени и заверени до 2 февруари, като обикновено обработката на заявленията отнема от един до шест месеца.

През последните години възприемането на еднополовите бракове се промени в предимно нерелигиозната страна с население от 1,3 милиона души. В анкета, проведена от Естонския център за правата на човека през 2023-та година, 53 % от естонците подкрепят еднополовите бракове. Преди десетилетие този дял е бил едва 34%.

От 2013 г. Естония признава по закон гражданските партньорства и съжителството.