Дейм Една почина в болница на 89-годишна възраст

Бари Хъмфрис, най-известен като създателя на драг образа Дейм Една Ейвъридж, почина в болница в Сидни.

Хъмфрис е починал в днес, 22 април в болницата „Сейнт Винсент“ в Сидни, заобиколен от семейството си, включително от съпругата си Лизи Спендър, съобщава The Sydney Morning Herald. 89-годишният австралийски комик е бил приет в болница по-рано през седмицата и е бил лекуван заради неуточнени до момента здравословни проблеми.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Хъмфрис претърпя операция на тазобедрената става по-рано тази година, след като се спъна в килим и падна, а през март се лекуваше в рехабилитационен център. В изявление на семейството на Хъмфрис се казва: „Той беше напълно себе си до самия край, като никога не губеше блестящия си ум, уникалното си остроумие и щедрост на духа.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе беше сред публичните личности, които отдадоха почит към Хъмфрис, след като се появи новината за смъртта му. Албанезе написа в Туитър: „В продължение на 89 години Бари Хъмфрис ни забавляваше чрез цяла галактика от образи – от Дейм Една до Санди Стоун – най-ярката звезда в тази галактика винаги беше самият Бари.“

Кариерата на Бари Хъмфрис в света на развлеченията продължава седем десетилетия, като характерният му персонаж Дейм Една е замислен  и прави своя дебют през 1956 г. Хъмфрис работи в телевизията, киното, театъра и музиката – както зад, така и пред камерата. По време на работата си в бранша той получава десетки награди и е номиниран за четири награди BAFTA.

През последните години Бари Хъмфрис беше критикуван за коментарите си към транс общността, които според него през 2019 г. са били „приети погрешно„. През 2016 г. Хъмфрис защити философът и писател Джърмейн Гриър, която описа транс жените като „мъже, които вярват, че са жени и са се кастрирали„. Три години по-късно Хъмфрис заяви, че позицията му е била „гротескно интерпретирана“ – но не предложи допълнителни разяснения.