Детската куиър книжка “Юлиан е русалка“ излиза днес на български

Книжката се издава като част от проекта „Рейнбоу Хъб“, чиято основна цел е овластяване на ЛГБТИ общностите за реализиране на застъпнически действия.

 
BHK Banner
 

Юлиан е русалка“, дебютната книга на американската писателка и илюстраторка Джесика Лъв, излиза днес на българския пазар, издавана от фондация GLAS. Един ден малкият Юлиан вижда в метрото няколко русалки. Вдъхновен от тях, той си създава вкъщи с подръчни материали костюм, който прилича на техните. Когато баба му го вижда, тя не му се скарва, а го подкрепя – но по-голямата изненада за Юлиан тепърва предстои. Книгата разказва за едно момче и неговата баба, но е история и за това как изглеждаме в очите на хората, които ни обичат.

Юлиан е преведен на 15 езика, включително корейски, китайски, финландски и каталунски. Книгата получава голямо одобрение от критиците заради емоционалната си дълбочина и артистичното решение на авторката да смеси водни бои, гваш и мастило в илюстрациите. „Юлиан е русалка“ е носител на серия награди, включително от Панаира на детската книга в Болоня 2018, Stonewall Book Award и е в списъка на списание New York за най-добри детски книги.

Критиците определят книжката и като една от най-прогресивните илюстровани книги в последното десетилетие, обединявайки в едно темите за толерантност към ЛГБТИ хората, джендър идентичността, с черни и латино персонажи, каквито липсват често в изданията за деца.

Авторката Джесика Лъв израства в Калифорния, в семейство на артистични родители. Преди написването на книгата, тя работи като актриса в Ню Йорк. Джесика прекарва пет години в създаването на Юлиан.

Изданието се разпространява безплатно от днес, през сайта на фондация GLAS, като единствено се заплаща куриерската услуга. Може да поръчате своето копие на сайта на фондация GLAS.

Книжката се издава като част от проекта „Рейнбоу Хъб“изпълняван с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект „Рейнбоу Хъб“ е овластяване на ЛГБТИ общностите за реализиране на застъпнически действия. https://www.activecitizensfund.bg/

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина