Десетки големи компании се обявиха за брачно равенство в Северна Ирландия

Близо 30 водещи британски компании, включително Coca-Cola, British Telecom и IBM, подписаха отворено писмо, призоваващо за брачно равенство в Северна Ирландия.

Топ работодателите с представителства се присъединиха към все по-голямото движение за равни брачни права в Северна Ирландия. В писмото те заявяват, че искат ЛГБТ+ служителите им „да бъдат себе си и да живеят и работят без дискриминация, предразсъдъци и изключване“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Многообразно, приобщаващо и гледащо към бъдещето общество е от съществена важност за създаването на енергична и конкурентна икономика и благоденствие за Северна Ирландия,“ се казва още в писмото.

„За да постигнем тази цел, ние вярваме, че нашите хора трябва да имат равен достъп до същите права, отговорности и свободи, достъпни в цялото Обединено Кралство.“

Множество проучвания на общественото мнение показват широка подкрепа за брачното равенство в страната, както сред обществото така и в парламента. През април допитване, поръчано от телевизионния канал Sky News, показа, че 76% от гражданите одобряват промяна в закона.

През ноември 2015 мнозинство от депутатите гласуваха в подкрепа на узаконяването на брачното равенство, но промяната бе блокирана от управляващата Демократична профсъюзна партия. А от януари 2017 страната е без правителство.