БРИТАНСКИ ДЕПУТАТ ОБЯВИ, ЧЕ ТРИМА ТОП ФУТБОЛИСТИ ЩЕ СЕ РАЗКРИЯТ КАТО ГЕЙ (ОБНОВЕНА)

Трима футболисти от Английската висша лига обмислят да се разкрият като гей, съобщи британски депутат. В момента звездите обсъждат възможностите с Футболната асоциация (ФА).

Политикът Джон Никълсън съобщи новината по време на реч пред Комитета по култура, медии и спорт в британския парламент. Той каза: „Разбрах, че трима играчи са в разговори с ФА относно своето разкриване, което все още не се е случило.“ ФА обаче, отрече информацията, а депутатът по-късно уточни, че е цитирал медийна новина.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Неотдавна шефът на ФА, Грек Кларк, каза по време на изслушване в парламента, че евентуален открито гей професионален футболист би бил подложен на “съществен тормоз”. “Бих бил изумен, ако нямаме гей играчи в премиерната лига, и лично аз съм засрамен от това, че не се чувстват достатъчно безопасно, за да се разкрият,” заяви Кларк.

Спортният министър Трейси Крауч използва своето изказване пред комитета, за да разкритикува Клар заради твърдението му, че не може да гарантира безопасността на гей играчите. Тя нарече коментарите му „разочароващи“, защото насърчават гей играчите да крият идентичността си. „Ако чуваш коментари от самия връх, че сега не е правилния момент, разбира се, че ще останеш в анонимност.“

Последният разкрил се играч от английската висша лига бе Джъстин Фашану, който се разкри през 1990, но осем години по-късно се самоуби в следствие на години хомофобно малтретиране и недоказани обвинения в сексуално насилие.

Бившият играч на Leeds United Роби Роджърс и бившият играч на Aston Villa Томас Хицълспергер се разкриха като гей мъже едва след оттеглянето си от професионалния спорт.